• Τρίτη, 04 Αύγουστος 2020 | 09:32
Η Β-γλυκάνη μειώνει τη χοληστερόλη Η Β-γλυκάνη μειώνει τη χοληστερόλη

Υψηλή συγκέντρωση ολικής και χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή LDL, σε μια περίοδο πολλών ετών, θα αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Συγκεντρώσεις της LDL χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργεί αθηροσκλήρωση, η οποία είναι μια συσσώρευση πλάκας που περιορίζει τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά ολικής αλέσεως είναι προστατευτικές κατά των καρδιακών παθήσεων, και ένας τύπος διαλυτής ίνας που ονομάζεται β-γλυκάνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Οι β-γλυκάνες είναι διακλαδισμένες αλυσίδες γλυκόζης που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς που ονομάζεται β-ομόλογα, τα οποία είναι άμυλα που αποτελούνται από γλυκόζη και συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς α. Κατά συνέπεια, οι β-γλυκάνες, δεν μπορούν να διασπαστούν από τα πεπτικά ένζυμα των υδατανθράκων. Οι κύριες πηγές της β-γλυκάνης στη διατροφή είναι η βρώμη και το κριθάρι, όπου οι β-γλυκάνες συγκεντρώνονται στα εξωτερικά στρώματα των κόκκων. Οι β-γλυκάνες θεωρούνται διαλυτές μορφές των διαιτητικών φυτικών ινών και στο λεπτό έντερο, έχουν πυκνωτικές ιδιότητες που αυξάνουν το ιξώδες.

Κλινικές μελέτες
Μια ανασκόπηση κλινικών μελετών για τις επιπτώσεις της μείωσης της χοληστερόλης από β-γλυκάνη βρώμης, που δημοσιεύτηκαν κατά τα τελευταία 13 χρόνια, συμφωνούν με προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες, σύμφωνα με μια έκθεση στο «Nutrition Reviews». Η κατανάλωση προϊόντων βρώμης που παρέχουν μια ημερήσια δόση περίπου 3 γραμμαρίων β-γλυκάνης στη διατροφή, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ολικής και LDL-κακής χοληστερόλης κατά 5-10 %. Η β-γλυκάνη του κριθαριού μπορεί ομοίως να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Τα συντριπτικά στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις της β-γλυκάνης έχουν οδηγήσει τον FDA σε έναν ισχυρισμό υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ο μεταβολισμός της χοληστερόλης
Η χοληστερόλη χρησιμοποιείται για τα χολικά οξέα που παράγονται στο ήπαρ και βοηθούν στην πέψη και στην απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Η ιδιότητα πύκνωσης της β-γλυκάνης στο λεπτό έντερο προκαλεί κάποια χολικά οξέα που πρέπει να μεταφερθούν και να αποβληθούν με τα κόπρανα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα χολικά οξέα απορροφούνται κανονικά εκ νέου από το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου για επαναχρησιμοποίηση, το συκώτι πρέπει να απομακρύνει την LDL χοληστερόλη από το αίμα για να δημιουργηθούν περισσότερα χολικά οξέα. Αυτό είναι ένα μέρος του αποτελέσματος τη μείωσης της χοληστερόλης με β-γλυκάνη και άλλες διαλυτές ίνες. Στο παχύ έντερο, η β-γλυκάνη ζυμώνεται από τα βακτήρια για την παραγωγή μικρής αλυσίδας λιπαρών οξέων που μπορεί να αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης στο ήπαρ.

Γλυκαιμική απόκριση
Η γλυκαιμική απόκριση είναι ένα μέτρο της αύξησης της γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια και μετά από ένα γεύμα. Οι β-γλυκάνες της βρώμης και του κριθαριού μπορεί να μειώσουν την γλυκαιμική αντίδραση σε ένα γεύμα, σύμφωνα με κλινική μελέτη που περιλαμβάνεται στο "European Journal of Nutrition». Παρόμοια με τα οφέλη της β-γλυκάνης για τη χοληστερόλη του αίματος, ο γλυκαιμικός έλεγχος εξαρτάται από την ιδιότητα πύκνωσης της β-γλυκάνης. Συμπεριλαμβάνοντας στα γεύματα προϊόντα σιτηρών πλούσιων σε β-γλυκάνη μπορεί να αυξηθεί ο κορεσμός, ο οποίος είναι ένα αίσθημα πληρότητας και να βοηθήσει στην πρόληψη υπερκατανάλωσης της τροφής. Η υπερκατανάλωση θερμίδων και γλυκόζης μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη στο αίμα. Αντίθετα η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και της γλυκόζης του αίματος με τροφές πλούσιες σε β-γλυκάνη μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.


Μαργαρίτα Μπουλούμπαση
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr
[email protected]

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

0%