Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το μπρόκολο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία που σχετίζεται με την ηπατική νόσο

Προσθέτοντας μπρόκολο σε ανθυγιεινή διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που σχετίζεται με ηπατική νόσο καθώς και του καρκίνου.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια αναφέρει ότι προσθέτοντας μπρόκολο σε υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος  και σε σάκχαρα δυτικού τύπου δίαιτα (HFHS) μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Καταναλώνοντας (HFHS) δίαιτα είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και συνδέεται με την ανάπτυξη της NAFLD που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η κίρρωση και καρκίνος του ήπατος.

Γράφοντας στο Journal Of Nutrition οι ερευνητές συνιστούν το μπρόκολο διότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία ενάντια της ανάπτυξης του καρκίνου του ήπατος. Βρέθηκε ότι τα ποντίκια τα οποία εκτέθηκαν σε γνωστό καρκινογόνο ανέπτυξαν λιγότερα καρκινικά κύτταρα όταν κατανάλωσαν μπρόκολο.

‘Η συνηθισμένη ιστορία για το μπρόκολο και την υγεία σχετίζεται με το γεγονός ότι το μπρόκολο μπορεί να προστατέψει από διάφορες μορφές καρκίνου.

Αλλά κανένας δεν έχει ερευνήσει την σχέση του με τον καρκίνο του ήπατος’ σχολιάζει η ανώτερη συντάκτης και καθηγήτρια  Elizabeth Jeffery , του Πανεπιστημίου Illinois.

‘ Βρέθηκε πως η Δυτικού τύπου δίαιτα αυξάνει το λίπος του ήπατος, το μπρόκολο αντιθέτως φάνηκε να το προστατεύει.

Το μπρόκολο σταμάτησε την υπερβολική πρόσληψη λίπους  στο ήπαρ μειώνοντας την πρόσληψη και αυξάνοντας την παραγωγή λιπιδίων από το ήπαρ.’

‘Περιλαμβάνοντας το μπρόκολο στην δίαιτα μπορεί να έχει ουσιώδεις επιπτώσεις στην υγείας , με σκοπό την διατήρηση της υγείας του ήπατος,ειδικά σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι.’ Πρόσθεσε η ομάδα.

Εξουδετερώνοντας την Δυτικού τύπου δίαιτα

Τέσσερεις ομάδες μελέτης ποντικών τυχαιοποιήθηκαν ώστε να λαμβάνει η κάθε μια  Δυτικού τύπου η ελεγχόμενη δίαιτα , η οποία ήταν συμπληρωμένη με η χωρίς παγωμένο –αποξηραμένο μπρόκολο. Αργότερα τα ποντίκια εκτέθηκαν στο γνωστό καρκινογόνο χημικό διαιθυλο νιτροζαμίνη μια φορά την εβδομάδα.

‘Θέλαμε να δούμε αυτό το ηπατικό καρκινογόνο σε ποντίκια τα οποία είτε ήταν παχύσαρκα  είτε όχι.’ είπε η Jeffery ‘Δεν το κάναμε χρησιμοποιώντας γενετικό στέλεχος από παχύσαρκα  ποντίκια, παρ’όλα αυτά τα ποντίκια έγιναν παχύσαρκα ,όπως οι άνθρωποι καταναλώνοντας δίαιτα υψηλή σε λίπος και ζάχαρη.’

Βρέθηκε πως τα ποντίκια που κατανάλωναν Δυτικού τύπου δίαιτα και των δύο ο αριθμός των καρκινικών οζιδίων καθώς και το μέγεθος αυτών αυξήθηκε στο ήπαρ. Ωστόσο όταν προστέθηκε μπρόκολο στην διατροφή ο αριθμός των καρκινικών οζιδίων μειώθηκε.

‘Πρωταρχικά κοιτάμε την υγεία του ήπατος.’ είπε η Jeffery  -τίποτα δεν επηρέασε το σωματικό βάρος των ποντικιών ,όταν προσθέσαμε μπρόκολο, και έφερε μεγαλύτερο έλεγχο στον μεταβολισμό του ήπατος .

Η ομάδα βρήκε πως η καθημερινή κατανάλωση μπρόκολου ήταν ικανή να καταστείλει την ενεργοποίηση των ηπατικών μακροφάγων ,να μειώσει την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ ,να περιορίσει την ηπατική βλάβη και να προστατεύσει ενάντια στην έναρξη και προχώρηση της καρκινογέννεσης του ήπατος.

Μπρόκολο εναντίον Βιοδραστικών ουσιών

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όλη αυτή η παρέμβαση με το μπρόκολο στην διατροφή είχε ως αποτέλεσμα σημαντική ευεργετική επίδραση στην υγεία-προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα έδειξαν μεγαλύτερη επιρροή στην υγεία του ήπατος από προηγούμενες έρευνες.

Το μπρόκολο φαίνεται να είναι το μόνο συνηθισμένο φαγώσιμο λαχανικό το οποί περιέχει βασικές ποικιλίες από γλυκοραφανίνη –μια φυσική θεραπευτική χημική ένωση που μετατρέπεται βιοδραστική χημική ένωση την σουλφοραφίνη από το έντερο. Πολλές μελέτες  συσχετίζουν το μπρόκολο με αντικαρκινικές ιδιότητες και συνιστούν την σουλφοραφίνη ως ένα κλειδί με πολλά πλεονεκτήματα.

‘Οι δίαιτες που περιέχουν μπρόκολο στην μελέτη μας σε περιεκτικότητα 0,4mmol γλυκοραφανίνης/kg στη δίαιτα έδειξαν πως είχε μεγαλύτερη επίδραση στη ρύθμιση των ηπατικών λιπιδίων από την αγνή σουλφοραφίνη η οποία δόθηκε σε μεγαλύτερη δόση(5.6mmol/kg)’έγραψαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ