• Κυριακή, 23 Φεβρουάριος 2020 | 21:51
Το Burger που τρώμε μπορεί να περιέχει λίγο αρουραίο ή και λίγο άνθρωπο Το Burger που τρώμε μπορεί να περιέχει λίγο αρουραίο ή και λίγο άνθρωπο

Αηδιαστικά στοιχεία φέρνει στο φως μια νέα έρευνα του αμερικανικού Clear Labs

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Lifo.gr, το εργαστήριο εξειδικεύεται στην ανάλυση τροφίμων, σύμφωνα με την οποία σε δείγμα 258 burgers, τα τέσσερα περιείχαν μερικά λίγο ασυνήθιστα συστατικά- τα τρία DNA αρουραίου κι ένα λίγο ανθρώπινο DNA, είτε από δέρμα, είτε από νύχι ή τρίχα. Πριν όμως βιαστείτε να καταδικάσετε το νόστιμο έδεσμα, μάθετε πως οι επιστήμονες δεν εμφανίζονται και πολύ ανήσυχοι με τα αποτελέσματα. Αν και σίγουρα καθόλου νόστιμα, κανένα από από αυτά τα "υλικά" δεν είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία.

Προφανώς ακόμη και στην περίπτωση του δέρματος, αυτό βρέθηκε εκεί κατά λάθος. "Δεν εκπλησσόμαστε που βρέθηκε DNA ανθρώπου ή αρουραίου στα φαγητά. Όταν μπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας, είναι πολύ πιθανό να βρει κάποιου είδους ανθρώπινο DNA" σημειώνει ο Dr. Michael Doyle, Διευθυντής του Center for Food Safety, του Τμήματος Food Science & Technology στο Πανεπιστήμιο της Georgia.

"Η FDA έχει θέσει επιτρεπτά όρια για τα σωματίδια αρουραίου σε ορισμένα συστατικά τροφίμων, όπως το σιτάρι, επειδή είναι αδύνατο να αφαιρεθούν όλα τα ίχνη από DNA αρουραίου. Ακούγεται αηδιαστικό, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Πρόκειται περισσότερο για μια ανησυχία σε επίπεδο αισθητικής παρά μία που σχετίζεται με την υγεία των ανθρώπων

Η έρευνα έφερε επίσης στο φως και μερικά άλλα, ίσως πιο ανησυχητικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα πως πολλά burgers περιείχαν μοσχάρι ή χοιρινό χωρίς να αναφέρεται πως αποτελούνται από αυτό το είδος κρέατος. Πολλά vegetarian burgers μάλιστα ήταν κάθε άλλο παρά vegetarian.

Το παράδοξο είναι πως τα burgers από αλυσίδες fast-food ήταν αναπάντεχα "καθαρά" σε επίπεδο υγιεινής, αν και υστερούσαν σε άλλους τομείς και "ήταν ιδιαιτέρως παραπλανητικά ως προς τι θερμίδες". Σύμφωνα με την έρευνα, τα 38 από τα 47 burgers του δείγματος είχαν πολλές περισσότερες θερμίδες από ό, τι διαφημιζόνταν. 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%