Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Δεν με νοιάζουν οι θερμίδες…

Πολύ συχνά γίνεται λόγος για τον αριθμό των θερμίδων.

 

Οι περισσότεροι πέφτουν στην ‘’παγίδα της θερμίδας’’ και αναρωτιούνται αν πήραν όσες έπρεπε ή αν αυτές που πήραν ήταν πολλές και δεν τους εμποδίζουν να χάσουν βάρος.

Αρκετά συχνό φαινόμενο για πολλούς είναι και η δίαιτα με θερμιδομετρητή που αγοράζουν από τα βιβλιοπωλεία. Όπου βλέπουν τις θερμίδες κάθε γεύματος και ανάλογα με αυτές καθορίζουν πόσες θερμίδες τους ‘’περισσεύουν’’ για το επόμενο γεύμα.

Τι συμβαίνει όμως και η μέθοδος αυτή δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα?

Ας δούμε αρχικά τι ακριβώς είναι οι θερμίδες που συχνά ακούμε αλλά μπορεί και να μην καταλαβαίνουμε σε τι ακριβώς αναφέρεται.

Θερμίδες

Η φυσική ορίζει ως ‘’ενέργεια την ικανότητα παραγωγής έργου ή τη δυνατότητα για πρόκληση μιας υλικής αλλαγής’’. Παρόμοια είναι και η λογική και για τον άνθρωπο .

Για να πραγματοποιήσουμε καθημερινές δραστηριότητες όπως :να διαβάσουμε , να σηκώσουμε ένα βιβλίο και γενικά να παραχθεί κάποιο σωματικό έργο, πρέπει να δαπανηθεί κάποια ποσότητα ενέργειας.

Ουσιαστικά οι θερμίδες είναι η ενέργεια μας για κάθε είδους λειτουργεία του σώματος.

 Το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνει από τα τρόφιμα και που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά συμπεριλαμβανομένου και αυτών της σωστής λειτουργείας των ζωτικών οργάνων και του εγκεφάλου αποτελεί το μεταβολισμό μας. Δηλαδή την μετατροπή των θερμίδων (χημική ενέργεια) που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα σε άλλη μορφή ενέργειας για τις ανάγκες του οργανισμού.

Γνωρίζοντας λοιπόν τι είναι οι θερμίδες ας δούμε το λόγο που φαίνεται η μέθοδος της μέτρησης τους να μην βοηθάει αρκετά στην απώλεια βάρους.

Δεν χρειαζόμαστε κάθε μέρα τις ίδιες θερμίδες. Αρχικά όπως καταλαβαίνεται η κάθε μέρα μας είναι διαφορετική! Αυτό συνεπάγεται και το γεγονός ότι κάθε μέρα αλλάζει ο αριθμός των θερμίδων που χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα μια μέρα την οποία ξεκουραζόμαστε ή κάνουμε καθιστικές εργασίες, οι θερμίδες που χρειαζόμαστε είναι λιγότερες από μια μέρα που θα έχουμε αθληθεί ή θα κάνουμε εξωτερικές δουλειές. Όποτε η διαφορετική μέρα θέλει και διαφορετική ενέργεια κατά συνέπεια και διαφορετικές θερμίδες.

Καταμερισμός των θερμίδων. Άκρως σημαντικό είναι να κάνουμε σωστό καταμερισμό (διαμοίραση) των θερμίδων στα γεύματα. Δεν είναι το ίδιο να καταναλώσουμε ένα γεύμα     πχ 1500 θερμίδων και το ίδιο να μοιράσουμε αυτή την ενέργεια σε μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα. Σίγουρο είναι ότι κάνοντας ένα και μοναδικό ,πλούσιο θερμιδικά γεύμα μέσα στην ημέρα ο οργανισμός δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί σωστά τα μεγάλα ποσά ενέργειας, το περίσσευμα των οποίων θα καταλήξει σίγουρα στις αποθήκες λίπους του σώματος με αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας θα βιώνει ενεργειακή ‘’πείνα’’ καθώς θα βρίσκεται σε αφαγία κάτι που λειτουργεί στερητικά για το σώμα και θα παρουσιάζεται και μεγάλη πτώση του σακχάρου με αποτέλεσμα την έντονη πείνα. Αντίθετα όταν οι θερμίδες είναι καλά μοιρασμένες σε τακτικά γεύματα ο οργανισμός βιώνει ‘’ελευθερία’’ στις ανάγκες  του και στις καύσεις της ενέργειας καθώς με τα συχνά  γεύματα έχει πάντα επάρκεια τροφής και ενέργειας, κάτι που τον οδηγεί να μην αποθηκεύει ενέργεια (με την μορφή λίπους) αφού ξέρει πως δεν θα την στερηθεί για πολλές ώρες.

Το φύλο και ηλικία ‘’αλλάζουν’’ τις θερμίδες μας

Είναι προφανές ότι το φύλο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενέργεια – θερμίδες που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει ο οργανισμό μας. Οι άνδρες και σε αυτή την περίπτωση αποτελούν το ‘κυρίαρχο’ φύλο μιας και οι ανάγκες τους σε θερμίδες για διατήρηση του βάρους τους (κυρίως λόγω αυξημένης μυικής μάζας) είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζονται οι γυναίκες.

Ακόμα και στο ίδιο άτομο ανεξαρτήτως φύλου οι θερμίδες που χρειάζεται το σώμα του να  καταναλώσει διαφέρει με την πάροδο των χρόνων. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει καθώς μεγαλώνοντας ο οργανισμό μας χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να συντηρηθεί.

Οι λόγοι ..πολλοί

Οι κυριότεροι  είναι ότι δεν δαπανά ενέργεια για αύξηση του σώματος πια, το λίπος είναι περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια, η σωματική μας άσκηση φαίνεται να μειώνεται όσο μεγαλώνουμε και τέλος αλλάζει και ολόκληρο το ορμονικό μας σύστημα με αποτέλεσμα την πτώση της απαιτούμενης ενέργειας.

Ποιότητα γεύματος

Τέλος, το πιο σημαντικό θέμα φαίνεται να είναι η ‘’ποιότητα’’ των θερμίδων.

Η τροφή μας αποτελείται από εκατοντάδες συστατικά μεταξύ των οποίων τα θρεπτικά που συνήθως κυριαρχούν. Τα θρεπτικά συστατικά καλύπτουν σημαντικές ανάγκες των κυττάρων. Όπως :

  • Χορηγούν το νερό στο οποίο ζουν τα κύτταρα.
  • Χορηγούν την ενέργεια για να λειτουργήσουν τα κύτταρα.
  • Παίζουν ρόλο στη ρύθμιση στη λειτουργεία του μεταβολισμού.

Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι πολλά γεύματα, κυρίως τα ανθυγιεινά, περιέχουν ‘’καταιγισμό’’ θερμίδων αλλά παραμένουν ‘’φτωχά’’ σε θρεπτικές ουσίες που βοηθάνε τον οργανισμό.

Ουσιαστικά οι θερμίδες που μας προσφέρουν είναι ΄΄κενές΄΄, χωρίς κανένα όφελος για τον οργανισμό αντίθετα μειώνουν και τις ήδη υπάρχουσες θρεπτικές ουσίες του οργανισμού.

Μια εικόνα … 1000 λέξεις

Καταλήγοντας, είναι φανερό ότι ο απλός υπολογισμός των  θερμίδων δεν αρκεί για να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Η σωστή και η ισορροπημένη  διατροφή  για την σωστή θρέψη του οργανισμού είναι αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων και όχι ενός απλού υπολογισμού θερμίδων.

Σημαντικότερο ρόλο φαίνεται έχει η ποιότητα ενός γεύματος παρά η ποσότητα του.

Φροντίστε να τηρείτε ισορροπία και θρεπτική πληρότητα στον οργανισμό σας με τρόφιμα τα οποία τον θρέφουν και η απώλεια βάρους θα συμβεί χωρίς…να σας νοιάζουν οι θερμίδες.

Έλενα Γελαδά

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας 
Logodiatrofis.gr


elenagelada @ gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ