• Τρίτη, 22 Οκτώβριος 2019 | 08:49
Όχι μόνο δεν μου αρέσει το σώμα μου τώρα, αλλά έχω αγχωθεί και για την υγεία μου Όχι μόνο δεν μου αρέσει το σώμα μου τώρα, αλλά έχω αγχωθεί και για την υγεία μου

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

Είμαι 16 ετών, με 1,61 ύψος και 62 κιλά. Το καλοκαίρι είχα καταφέρει να χάσω κάποια κιλά και ήμουν 55. Από τότε που έχω ξεκινήσει το σχολείο έχω φτάσει στα 62 και νιώθω χάλια. Τα πόδια μου έχουν μεγαλώσει. Στην κοιλιά ευτυχώς δεν βάζω ποτέ κιλά. Είμαι σε απόγνωση. Όχι μόνο δεν μου αρέσει το σώμα μου τώρα, αλλά έχω αγχωθεί και για την υγεία μου. Τι με συμβουλεύετε να κάνω ώστε να φτάσω στο ιδανικό βάρος που πρέπει να έχω; Ευχαριστώ!

Σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για κορίτσια ηλικίας έως 18 ετών ανάλογα με την ηλικία και το βάρος, βρίσκεσαι μεταξύ 50ης και 75ης εκατοστιαίας θέσης, αυτό σημαίνει πως το βάρος σου είναι φυσιολογικό, δηλαδή πάνω από το 50% των κοριτσιών της ηλικίας σου έχουν ίδιο βάρος με το δικό σου.

Σχετικά με το ύψος σου βρίσκεσαι μεταξύ 25ης και 50ης εκατοστιαίας θέσης, που σημαίνει ότι είσαι ψηλότερη από το 25% των κοριτσιών της ηλικίας σου.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματός (Βάρος/Ύψος2) βρίσκεται στο 23,9 kg/m2, δηλαδή μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Απώλεια μεγαλύτερη των 7-8 κιλών δεν θα τη συστήναμε, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομαλή ανάπτυξή σου. Μια επιτυχημένη απώλεια βάρους προϋποθέτει ισορροπία, ποικιλία και μέτρο. Ακολούθησε τα παρακάτω:

  1. Κατανάλωσε 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά,
  2. Μην παραλείπεις την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων:2-3 μερίδες καθημερινά αντιστοιχούν σε 1 ποτήρι γάλα  1.5%, σε 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5% και σε 30γρ. τυρί.
  3. Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντικήγια τη σωστή σου ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου: 6-8 ποτήρια νερού καθημερινά. Επιπλέον μπορείς να καταναλώνεις φυσικούς χυμούς φρούτων, γάλα.
  4. Κατανάλωσε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως: μαύρο ψωμί, φρυγανιές ολικής, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  5. Να συνδυάζεις το κρέας ή το ψάρι σου με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο(πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) και να μην παραλείπεις ποτέ την κατανάλωση λαχανικών με τη μορφή σαλάτας στα κυρίως γεύματά σου.
  6. Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας(μοσχάρι ή χοιρινό).
  7. Κατανάλωσε 3 φορές εβδομαδιαία άσπρο κρέας (κοτόπουλο ή ψάρι).
  8. Απέφυγε την κατανάλωση γλυκών τροφίμων σε καθημερινή βάση. Περιόρισέ τα σε 1-2 φορές την εβδομάδα.
  9. Μην ξεχνάς την άσκηση: 30-40min ημερησίως φυσική δραστηριότηταθα συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου σου.

Kαλό είναι να επισκεφθείς έναν πτυχιούχο διατροφολόγο προκειμένου να σου σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικίας σου.

Όλγα Κριτσίνη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%