Logodiatrofis.gr
Διάφορα

10 κόλπα για να διαχειριστείς το άγχος στη δουλειά σου

10 κόλπα που, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος και το στρες στη δουλειά σου.

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να περιορίσεις την κατανάλωση καφέ.

-Πόσο σημαντική είναι η αυτοφροντίδα.

Αν αισθάνεσαι άγχος ή στρες στη δουλειά αυτήν την περίοδο, σίγουρα δεν είσαι ο μόνος. Το 64% των Αμερικανών αναφέρει ότι ανησυχεί “πολύ” ή “αρκετά” για το πώς αντιμετωπίζει τον κορονοϊό, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση. Αν προσθέσεις σε αυτό και την αλλαγή της ρουτίνας σου, την προσαρμογή στην τηλεργασία και τις περιορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, είναι πιθανό να μην αισθάνεσαι καλά στη δουλειά σου.

Για την ακρίβεια, ακόμα και χωρίς την επιπρόσθετη πίεση της πανδημίας του κορονοϊού, το στρες σχετικά με τη δουλειά είναι φλέγον ζήτημα. Μάλιστα το 68% των ανθρώπων στις ΗΠΑ αναφέρει μέτρια έως υψηλά επίπεδα στρες, σύμφωνα με μία έρευνα του 2018. Η διαχείριση των εργασιακών ζητημάτων μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη για άτομα που αντιμετωπίζουν στρες, το οποίο μαζί με την κατάθλιψη είναι κύρια αιτία αδυναμίας, σύμφωνα με έρευνες.

Οπότε, πώς μπορεί κάποιος με άγχος να βοηθήσει τον εαυτό του να νιώθει πιο άνετα με την εργασία από το σπίτι, αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

1. Το πιο σημαντικό είναι να μην αλλάξεις τον τρόπο που ζεις

Οι άνθρωποι με άγχος πρέπει να μην περιορίζουν τον εαυτό τους, σύμφωνα με την Marla Deibler, πιστοποιημένη κλινική ψυχολόγο και ιδρύτρια του Center for Emotional Health of Greater Philadelphia.

“Αυτοί που παλεύουν με το άγχος καλό είναι να προσπαθούν να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή, παρά το στρες που βιώνουν, παντού και πάντα,” αναφέρει η Deibler. “Η προθυμία να ζουν ολοκληρωτικά (μέσω σκέψεων, αισθημάτων και σωματικών εμπειριών) και η αποδοχή του εύρους των εμπειριών θα τους οδηγήσει στον τερματισμό του άγχους. Παρόλο που αυτό ακούγεται δύσκολο να συμβεί στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δραστηριότητες όπως το ημερολόγιο, η yoga και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να είναι πλήρως παρών στη στιγμή.

2. Μην καταπιέζεις το άγχος σου

Η καταπίεση των συναισθημάτων έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. “Όλοι έχουν στρες,” αναφέρει η Deibler. “Είναι λογική αντίδραση το στρες. Άφησέ το να εκδηλωθεί, όταν εμφανίζεται. Εξάσκησε την αποδοχή. Αντί να προσπαθείς να το διώξεις (που τείνει να είναι αναποτελεσματικό και να προκαλεί πιο έντονα συναισθήματα), δώσε χώρο στο άγχος. Εμφανίζεται για να σε κάνει να δώσεις την προσοχή σου σε κάτι.”

Η Deibler υποστηρίζει ότι δίνοντας λίγο χώρο στο στρες, όσο δουλεύεις, δεν θα σε ενοχλεί τόσο μακροπρόθεσμα.

3. Σκέψου

Τσέκαρε τον εαυτό σου κάθε τόσο. “Εξέτασε το άγχος με περιέργεια, όταν εμφανίζεται, αντί να το απορρίπτεις,” προτείνει η Deibler. “Τι παρατηρείς όταν εμφανίζεται; Τι σκέφτεσαι και αισθάνεσαι; “

4. Προκάλεσε το άγχος

Αντιμετώπισε τα άγχη σου κατά μέτωπο. Αν δεν μπορείς να μιλάς μπροστά σε κόσμο, κάνε ένα online μάθημα για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου. Αν φοβάσαι να μιλάς στους συναδέλφους σου, μίλα μαζί τους μέσω βιντεοκλήσης.

“Πίεσε τον εαυτό σου να εμπλακεί με καταστάσεις που οδηγούν σε άγχος για να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να τα καταφέρεις και να πετύχεις παρά το άγχος,” συστήνει η Deibler. “Η έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις, αντί για την αποφυγή τους, συμβάλλει στο να αλλάξεις τη σχέση σου με το άγχος και να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου σε αυτές τις καταστάσεις.”

5. Εξάσκησε την αυτοφροντίδα

Μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου. “Άκου τα συναισθήματά σου και υιοθέτησε υγιεινές συνήθειες: καλή διατροφή, ύπνος και άσκηση είναι σημαντικά για την ευεξία και την υγιή διαχείριση του στρες,” υποστηρίζει η Deibler.

6. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι μυαλό σου δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος

Μερικές φορές, δεν μπορείς να εμπιστευτείς τον εαυτό σου. “Ο εγκέφαλός μας επιθυμεί να λέει διαρκώς ιστορίες, να αναλύει, να κρινει, να δίνει συμβουλές,” αναφέρει η Deibler. “Μερικές φορές, αυτές οι σκέψεις δεν μας βοηθούν καθόλου. Παρατήρησε τι κάνει ο εγκέφαλός σου. Εστίασε στις σκέψεις. Σκέψου ότι δεν είναι αντικειμενικές αλήθειες. Πρέπει να αποφασίσεις αν οι σκέψεις σου αξίζουν την προσοχή σου.”

7. Κάνε ένα διάλειμμα

Η Deibler σημειώνει ότι η αλλαγή ταχύτητας ή σκηνικού κατά καιρούς, στην πραγματικότητα συμβάλλει στη διαχείριση του στρες. Βρες τρόπους να το κάνεις στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστασιοποίησης: ίσως απόλαυσε τον ήλιο αν έχεις αυλή, ή πήγαινε για μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο.

8. Περιόρισε την κατανάλωση καφέ

Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του στρες, αυτός ο latte το πρωί δεν είναι φίλος σου. “Κράτα την κατανάλωση καφεϊνης στο ελάχιστο, καθώς μπορεί να αυξήσει τους χτύπους της καρδιάς και τα σωματικά συμπτώματα του άγχους,” υποστηρίζουν οι ειδικοί.

9. Διατήρησε την επαφή

Μπορείς να τα καταφέρεις με τη βοήθεια των φίλων σου. “Η κοινωνική υποστήριξη είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση του στρες,” υπογραμμίζει η Deibler. “Διατήρησε την επαφή με φίλους και συγγενείς. Η κουβέντα με άλλους ανθρώπους συνεπάγεται πολλά οφέλη.”

10. Αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια

Θυμήσου, δεν χρειάζεται να το περάσεις μόνος σου. “Μερικές φορές, είναι δύσκολο να διαχειριστείς το άγχος χωρίς επαγγελματική βοήθεια,” τονίζει η Deibler. “Ένας κλινικός ψυχολόγος που προσφέρει διανοητική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να συνδράμει τα άτομα στο να καταλάβουν καλύτερα το άγχος και να αλλάξουν τη σχέση τους με τις στρεσογόνες σκέψεις και συναισθήματα. Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι και εργοδότες θα μπορούσαν επίσης να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους και να βοηθήσουν το άτομο να εκλογικεύσει την κατάσταση και να το ενθαρρύνουν να αναζητήσει βοήθεια.”

Έχει σημειωθεί μία τεράστια αύξηση στον αριθμό των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως, οπότε έλεγξε ποιες επιλογές σου δίνει η δουλειά ή η ασφάλειά σου.

Marguerite Ward and Áine Cain

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ