Logodiatrofis.gr
Διάφορα

Τι είναι ο δείκτης Ωμέγα-3

Εκτενείς μελέτες αποδεικνύουν ότι η μειωμένη παρουσία των ω-3 λιπαρών στον οργανισμό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υγείας αναφορικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος Alzheimer, Φλεγμονώδη νοσήματα, κλπ.

Ένας καινοτομικός δείκτης, ο δείκτης Ωμέγα-3, σύμφωνα με Αμερικάνους ερευνητές μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο προκειμένου να αναπτύξει μια χρόνια ασθένεια.

Επίσης, με τη βοήθεια του δείκτη Ωμέγα-3 μπορούν να υπολογιστούν οι πιθανότητες επιδείνωσης μιας υπάρχουσας νόσου.

Ο δείκτης Ωμέγα-3 είναι στην πραγματικότητα δύο πράγματα. Το πιο σημαντικό, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές επιπλοκές, όπως ακριβώς είναι και η χοληστερόλη. Αλλά επίσης είναι ένας ολοκληρωμένος έλεγχος που μπορείτε να κάνετε για να αξιολογήσετε την κατάσταση (status) των ωμέγα-3 στο σώμα σας.

Σε αντίθεση με τη μέτρηση χοληστερόλης, η αξιολόγηση του δείκτη Ωμέγα-3 δεν αποτελεί συνταγογραφούμενη διαδικασία.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι θεράποντες δεν θα ελέγξουν ποτέ το επίπεδο ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια των ετήσιων επισκέψεων σας, παρόλο που πολλοί άνθρωποι είναι εκείνοι που δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των Η.Π.Α., ως «παράγοντες κινδύνου» θεωρούνται οι συνθήκες ή οι συνήθειες που καθιστούν ένα άτομο πιο ευαίσθητο ώστε να αναπτύξει μια ασθένεια. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες επιδείνωσης μιας υπάρχουσας νόσου.

Οι παράγοντες κινδύνου μπορούν να τροποποιηθούν για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξέλιξη των ασθενειών, και ορισμένες φορές ακόμη και να τις αναστρέψουν εντελώς.

Το Αμερικάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (National Heart, Lung & Blood Institute) του NIH απαριθμεί τα παρακάτω, ως παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο:

  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Υψηλή χοληστερόλη αίματος
  • Διαβήτης και προδιαβήτης
  • Κάπνισμα
  • Υπέρβαρο ή παχυσαρκία
  • Σωματική αδράνεια
  • Οικογενειακό ιστορικό πρώιμης καρδιακής νόσου
  • Ιστορικό προεκλαμψίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Ανθυγιεινή διατροφή
  • Ηλικία (45 ετών και άνω)

Ένας παράγοντας που λείπει από τον παραπάνω κατάλογο είναι ο δείκτης Ωμέγα-3. Η υπόθεση του δείκτη Ωμέγα-3 ως παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (American Journal of Clinical Nutrition) από τον Δρ. Bill Harris, ο οποίος συν-εφηύρε τον υπολογισμό του δείκτη Ωμεγα-3.

Σύμφωνα με τον Bill Harris, ο δείκτης Ωμέγα-3 πληροί πολλά από τα κριτήρια ενός παράγοντα κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων συνεχών επιδημιολογικών στοιχείων, εύλογου μηχανισμού δράσης, αναπαραγώγιμης ανάλυσης και ανεξαρτησίας από κλασσικούς παράγοντες κινδύνου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η βελτίωση του δείκτη Ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές επιπλοκές.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό εργαλείο, αν όχι και περισσότερο, με τον τακτικό έλεγχο του επιπέδου της χοληστερόλης σας.

Οι ζώνες κινδύνου του δείκτη Ωμέγα-3 είναι:

  • Υψηλός κίνδυνος = <4%
  • Ενδιάμεσος κίνδυνος = 4-8%
  • Χαμηλός κίνδυνος => 8%

Ο έλεγχος του δείκτη Ωμέγα-3 προσδιορίζει την ποσότητα ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ) στο αίμα, και πιο συγκεκριμένα στις μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Για παράδειγμα, εάν έχετε 64 λιπαρά οξέα σε μια κυτταρική μεμβράνη και τα 3 από αυτά είναι το EPA και το DHA, τότε θα έχετε δείκτη Ωμέγα-3 ίσο με 4,6%.

Τι ακριβώς σημαίνει η τιμή που δίνει ο δείκτης Ωμέγα-3;

Ένας δείκτης Ωμέγα-3 ίσος με 8% ή και υψηλότερος είναι ιδανικός, και ως αποτέλεσμα η ζώνη κινδύνου είναι χαμηλότερη (Σχήμα 1).

Ωστόσο, στα περισσότερα άτομα ο δείκτης Ωμέγα-3 υπολογίζεται γύρω στο 6% ή και λιγότερο.

Και δυστυχώς στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι βρίσκονται στο 4% ή και λιγότερο – δηλαδή στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Η παρουσία στη ζώνη υψηλού κινδύνου μεταφράζεται σε 90% υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Σχήμα 1: Ζώνες κινδύνου του δείκτη Ωμέγα-3

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν την ύπαρξη του δείκτη Ωμέγα-3.

Στην πραγματικότητα, πολλοί δεν γνωρίζουν καν τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών.

Και για εκείνους που πραγματικά καταλαβαίνουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό, υπάρχει ακόμα αρκετή σύγχυση σχετικά με τις διάφορες αλληλεπιδράσεις του δείκτη Ωμέγα-3 με μη τροποποιήσιμους και περιβαλλοντικούς παράγοντες (Σχήμα 2).

Σχήμα 2: Αλληλεπιδράσεις του δείκτη Ωμέγα-3 με μη τροποποιήσιμους και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να αυξήσουν το δείκτη Ωμέγα-3;

Η απάντηση είναι όχι.

Μόνο τα ωμέγα-3 υψηλής δραστικότητας όπως είναι το EPA και το DHA μπορούν να αυξήσουν το δείκτη Ωμέγα-3. Το ALA (α- λινολενικό οξύ), ένα άλλο δημοφιλές ωμέγα-3 που βρίσκεται σε πηγές όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι τσία, το οποίο ωστόσο δεν παρουσιάζει καμία επίδραση στο δείκτη Ωμέγα-3.

Τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 συνδέονται με ένα πλήθος προβλημάτων υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ, ασθένειες των ματιών και πολλά άλλα.

Ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς νομίζετε ότι είστε, πρέπει πάντα να γνωρίζετε τον ατομικό σας δείκτη Ωμέγα-3. Μην μαντέψετε τι μπορείτε να ελέγξετε!

Τον ατομικό σας δείκτη Ωμέγα-3 μπορείτε να τον προσδιορίσετε μέσω του ALPHA nutri TEST, το οποίο βασίζεται στις δυνατότητες που προσφέρει η Ολοκληρωμένη Διατροφολογική Ανάλυση (Integrated Nutritional Analysis). Η εξελιγμένη γνώση της ΜεταβΟλιστικής προσέγγισης (https://www.logodiatrofis.gr/nees-yphresies/alphanutri-test-metavolistiki-analisi-ygeias) μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες υγείας, με στόχο την επίτευξη της βέλτιστης λειτουργίας των κυττάρων, την αναβάθμιση της άμυνας του οργανισμού και την πρόληψη φαινομένων εκφύλισης των ιστών.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη ΜεταβΟλιστική Ανάλυση “ALPHA nutri TEST” και τον τρόπο υπολογισμού του δείκτη Ωμέγα-3.

Σχετικές αναρτήσεις:

References

  • Harris, W.S., Luo, J., Pottala, J.V., et al. J Clin Lipidology (2017). doi: 10.1016/j.jacl.2016.12.013
  • Nutrient Data Laboratory, ARS, USDA National Food and Nutrient Analysis Program, Wave 9k , 2005 Beltsville MD
  • Murphy, R.A., Yu, E.A., Ciappio, E.D. et al. Nutrients (2015). doi: 10.3390/nu7125534
  • Stark, K.D., Van Elswyk, M.E., Higgins, R.M. et al. Prog Lipid Res (2016). doi: 10.1016/j.plipres.2016.05.001
  • Miura, K., Hughes, M.C.B., Ungerer, J.P.J. et al. Eur J Nutr (2016). doi:10.1007/s00394-016-1358-y
  • Miura, K., Hughes, M.C.B., Ungerer, J.P.J. et al. Nutr Res (2016). doi:10.1016/j.nutres.2016.09.006

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ