• Παρασκευή, 06 Δεκέμβριος 2019 | 02:11
Δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού Δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

 Κατανάλωση  υψηλής πρόσληψης λιπαρών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

 

Σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή μελέτη, που αξιολογήθηκαν 337.327 γυναίκες σε 10 χώρες για πάνω από 11 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λίπη είχαν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Στη μελέτη, οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη πρόσληψη λίπους και με άλλες συνήθειές τους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, όπως, το κάπνισμα, το ιστορικό εγκυμοσύνης, και ο δείκτης μάζας σώματος. Για να μειώσουν το σφάλμα των μετρήσεων στα διατροφικά ερωτηματολόγια, οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από ένα τυχαίο δείγμα, της τάξεως του 8% των γυναικών, ζητώντας τους μια 24 -ωρη διαιτητική ανάκληση. Μετά από μια μέση παρακολούθηση 11,5 χρόνων, 10.062 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η υψηλή πρόσληψη συνολικού λίπους και κορεσμένου λίπους στη δίαιτα, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, από υποτύπους, γνωστούς ως, θετικοί υποδοχείς οιστρογόνων (ER - θετικό) και θετικοί υποδοχείς προγεστερόνης ( PR- θετικό). Δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ήταν επίσης συνδεδεμένες με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της πρωτεΐνης HER2 - αρνητικό στον καρκίνου του μαστού. Οι καρκίνοι με ER - ή PR – θετικό, αυξάνουν την απόκριση αυτών των ορμονών. Καρκίνοι με HER2 – αρνητικό, έχουν εξετασθεί αρνητικά για την παρουσία της πρωτεΐνης, HER2, η απουσία της οποίας προάγει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Οι γυναίκες της μίας ομάδας κατανάλωναν κατά μέσο όρο περισσότερο κορεσμένο λίπος (48 gr/ημέρα), σε σύγκριση με την άλλη ομάδα που κατανάλωνε λιγότερο (15 gr/ημέρα).

Επιμέλεια κειμένου

Ιωάννα Βλάχου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
v.iwanna@windowslive.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%