Logodiatrofis.gr
CRASH TEST στις δίαιτες

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Γνωρίζετε τί είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης; Μάθετε λίγα πράγματα παρακάτω….

Το συγκεκριμένο διαιτητικό σχήμα βασίζεται στη μονοφαγία, όπου μία ομάδα τροφίμων συνήθως τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά καταναλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, άλλα τρόφιμα (π.χ. ρύζι, μακαρόνια) αποκλείονται, ενώ πολύ συχνά συστήνουν «μαγικές τροφές» που καίνε το λίπος όπως γκρέιπ φρουτ, αγκινάρες, μηλόξυδο. Το συγκεκριμένο διαιτητικό σχήμα βασίζεται στη μονοφαγία, όπου μία ομάδα τροφίμων συνήθως τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά καταναλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, άλλα τρόφιμα (π.χ. ρύζι, μακαρόνια) αποκλείονται, ενώ πολύ συχνά συστήνουν «μαγικές τροφές» που καίνε το λίπος όπως γκρέιπ φρουτ, αγκινάρες, μηλόξυδο.

Διαιτα αποτοξίνωσης

Επιπλέον, οι δίαιτες αποτοξίνωσης συστήνουν την αποφυγή συνδυασμού διαφόρων ομάδων τροφίμων (πχ απαγορεύεται το κρέας με τα μακαρόνια).

Πλεονεκτήματα:

  • Καταπολέμηση δυσκοιλιότητας χάρη στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
  • Αυξημένη αίσθηση κορεσμού εξαιτίας της ελεύθερης κατανάλωσης των επιτρεπόμενων τροφίμων.
  • Αυξημένη πρόσληψη υγρών.

Μειονεκτήματα:

  • Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου που προκύπτει από την απουσία κόκκινου κρέατος.
  • Έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης αμυλούχων τροφών (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεταβολισμός να επιβραδύνεται και το νευρικό σύστημα να εξασθενεί.
  • Θαμπό δέρμα & μαλλιά: στις περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης μειώνεται η πρόσληψη ελαιόλαδου, άρα και βιταμίνης Ε που είναι χαρακτηριστική για την υγεία της επιδερμίδας και την ανάπλαση της τρίχας.
  • Υιοθέτηση λανθασμένων διατροφικών συνηθειών: Σημαντικό μειονέκτημα αυτών των διαιτών είναι ότι το άτομο δεν εκπαιδεύεται σε έναν ισορροπημένο και ρεαλιστικό τρόπο διατροφής. Συνεπώς, μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας αποτοξίνωσης, το άτομο να επανέρχεται στις παλιές του συνήθειες και να επανακτά το βάρος που έχασε, πολλές φορές και ακόμα περισσότερο.

Αρκεί και μόνο ο ορισμός «αποτοξίνωση» για να επιβεβαιώσει το πόσο ανορθόδοξο είναι το παραπάνω διαιτητικό σχήμα. Ο όρος αποτοξίνωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ουσίες τοξικές όπου υπάρχει εθισμός. Οι αποτοξινωτικές δίαιτες βάσει επιστημονικών μελετών δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό παρά μόνο ίσως το ψυχολογικό, όπου το άτομο νοιώθει πιο καλά όταν τρέφεται μόνο με φρούτα ή λαχανικά. Η αλήθεια είναι ότι το παραπάνω διατροφικό σχήμα οδηγεί σε απώλεια υγρών, τα οποία επανέρχονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ