Logodiatrofis.gr
Συμβουλες & Tips

Διατροφή και Ανοσοποιητικό

Tο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι ενδυναμωμένο, προκειμένου να μπορεί να προστατεύει το σώμα από τους ξένους εισβολείς.

Για την καλύτερη κατάσταση της υγείας μας, οι αιτίες των ασθενειών όπως οι ιογενείς μολύνσεις – λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται, προτού εκδηλωθούν.

Σύμμαχος στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων μπορούν να αποτελέσουν η κατάλληλη διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Τον πρωταρχικό και πιο σημαντικό παράγοντα, που επηρεάζει την ανοσοποιητική δραστηριότητα, αποτελεί η ενεργειακή πρόσληψη.

Από τη μία, είναι αναμενόμενο άτομα που βρίσκονται σε υποσιτισμό, όπως αυτά που ακολουθούν διαιτολόγια πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας ( < 1000  ) , να παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ιώσεων και γρίπης.

Παρόλα αυτά, ακόμη και τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης γρίπης και ιώσεων.

Η κακή διατροφική συμπεριφορά πολλών παχύσαρκων ατόμων δυσχεραίνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, με τελικό αποτέλεσμα να τους κάνει ευάλωτους σε ιογενείς μολύνσεις – λοιμώξεις.

Η μείωση του προσλαμβανόμενου κορεσμένου (ζωικού) λίπους μπορεί να βελτιώσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, αυξάνοντας παράλληλα τη δράση των φαγοκυττάρων, δηλαδή εκείνων των κυττάρων που καταστρέφουν τα βακτήρια – εισβολείς.

Ορισμένες βιταμίνες όπως το β-καροτένιο και οι βιταμίνες C και Ε είναι δυνατόν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο έναντι των ιών.

Β-καροτένιο

Ιδιαίτερα, το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φονικών κυττάρων (NΚ κυττάρων), ο ρόλος των οποίων έγκειται στην καταστροφή των μολυσμένων από ιούς κύτταρα.

Το β-καροτένιο αποτελεί το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές (αποτελεί την πρόδρομη ουσία για τον σχηματισμό της βιταμίνης Α) και εμπεριέχεται σε τροφές όπως: φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα (βερίκοκο, πεπόνι, ντομάτα, καρότα) καθώς και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και ποικίλα χόρτα).

Βιταμίνη C

Ας μην αγνοούμε και τη βιταμίνη που έχει χαρακτηρισθεί ως ο καλύτερος σύμμαχος έναντι των ιογενών λοιμώξεων, τη βιταμίνη C.

H βιταμίνη C συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και ιντερφερονών, (πρωτεΐνες οι οποίες αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών).

Κυριότερες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, η φράουλα, το ροδάκινο, το ακτινίδιο, το λάχανο, η ντομάτα, η πιπεριά, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

Βιταμίνη Ε

Τέλος, η βιταμίνη Ε συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, κύτταρα με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Πολύ καλές πηγές βιταμίνης Ε αποτελούν το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά (όπως οι γαρίδες), οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά.

Διατροφή για γερό ανοσοποιητικό

Ωστόσο, εκτός από τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την προστασία του οργανισμού από τα κρυολογήματα.

Ένα τέτοιο τρόφιμο είναι και το σκόρδο. Η αλλισίνη που περιέχεται στο σκόρδο, έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση διεγείροντας την παραγωγή λευκοκυττάρων.

Ακόμη, τα βότανα έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα. Το πιο διαδεδομένο βότανο είναι το χαμομήλι, υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή, ουσίες με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα προβιοτικά προϊόντα και τη δράση τους στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Με τον όρο προβιοτικά εννοούμε ζωντανά στελέχη βακτηρίων που προστίθενται στη διατροφή μέσω γάλατος, γιαουρτιού ή ακόμη και χυμών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά παράγουν πρωτεΐνες και αδρανοποιούν τους παθογόνους οργανισμούς.

Αποδυνάμωση ανοσοποιητικού

Εκτός όμως από όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μας, προκειμένου να προστατευτεί ο οργανισμός μας από το κρυολόγημα, υπάρχουν και ορισμένα άλλα, των οποίων η κατανάλωση θα πρέπει να αποφεύγεται:

Το αλκοόλ συγκαταλέγεται σε ένα από τα παραπάνω, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του.

Φυσική δραστηριότητα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και η τακτική φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στην πρόληψη του οργανισμού από την εμφάνιση ιώσεων.

Αποτελέσματα ερευνών αποκαλύπτουν την ύπαρξη αρνητικής συσχέτισης της τακτικής σωματικής άσκησης και της εμφάνισης γρίπης.

Η υιοθέτηση καθημερινού περπατήματος για 20 – 30 λεπτά αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο ενδυνάμωσης και θωράκισης του οργανισμού μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ