• Δευτέρα, 09 Δεκέμβριος 2019 | 10:20
Η διατροφή με φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με νεφρική νόσο Η διατροφή με φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με νεφρική νόσο

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή ίσως βοηθήσουν τους ασθενείς με νεφρική νόσο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας A & M Κολέγιο Ιατρικής πραγματοποίησαν μια μελέτη για τις επιπτώσεις των φρούτων, των λαχανικών και ιδιαίτερα των αλκαλικών τροφών και πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του οξέος.

Οι 180 ασθενείς στη μελέτη είχαν όλοι τους υψηλή αρτηριακή πίεση και ήταν σε στάδιο νεφρικής νόσου 3 χρόνια. Επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν φρούτα και λαχανικά (Α ομάδα), μια αλκαλική φαρμακευτική αγωγή (Β ομάδα)  ή το συνήθης πρότυπο περίθαλψης (Γ ομάδα).

Οι συμμετέχοντες δεν κλήθηκαν να μειώσουν την πρόσληψη των ανθυγιεινών τροφίμων, αλλά απλώς να προσθέσουν 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με μία τράπεζα τροφίμων ώστε να παρέχουν σε κάθε συμμετέχοντα και στις οικογένειες αυτών, τα προϊόντα που χρειάζονταν. Τα τρόφιμα ήταν πατάτες, σταφίδες, σπανάκι και χυμός μήλου. Επίσης δεν τους ενημέρωσαν πως θα έπρεπε να ετοιμάσουν το φαγητό.

Μετά από ένα χρόνο μελέτης, οι ομάδες Α και Β είχαν βελτίωση. 'Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά, όταν κοιτάξαμε τις άλλες διαφορές μεταξύ των ομάδων' δήλωσε ο Nimrit Goraya, κλινικός καθηγητής νεφρολόγος. Όχι μόνο έγινε οξέωση από τα φρούτα και λαχανικά, αλλά επίσης άρχισαν να έχουν καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, απώλεια βάρους και πολλά ακόμα οφέλη από την υγιεινή διατροφή.

Τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι αν κάνετε μια καλή διατροφή που συμπληρώνει τα φάρμακά σας, όχι μόνο θα είστε πιο υγιείς, αλλά η φαρμακευτική αγωγή θα είναι επίσης πιο αποδοτική, δήλωσε ο Goraya. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προτιμήσετε φρούτα και λαχανικά, αλλά αυτός είναι ένας ακόμη.

Μαριαλένα Γαλανού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margi.59@hotmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%