Logodiatrofis.gr
ΠαθήσειςΥγεία

Η αθέατη πλευρά της διατροφής στην περιεκτική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον (Parkinson) είναι μια εκφυλιστική πάθηση του νευρικού συστήματος.

Η κύρια βλάβη εντοπίζεται στα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν την ντοπαμίνη, των οποίων η καταστροφή συνεπάγεται την ανεπαρκή έκκρισή της.

Η έλλειψη ντοπαμίνης ευθύνεται για τα περισσότερα από τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος.

Η ιατρική επιστήμη διαχωρίζει την κυρίως μελέτη της επάνω στην αντιμετώπιση της εκάστοτε νόσου, στη διερεύνηση και ενδεχομένως στην θεραπεία της αιτιολογίας της και φυσικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την επιστήμη της Διατροφολογίας.

Στην παρούσα ανάλυση, επιχειρείται η καταγραφή της πολύ σημαντικής συμβολής της επιστήμης αυτής τόσο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των επιμέρους λειτουργικών προβλημάτων που προκαλεί η νόσος του Πάρκινσον, όσο και των διαφόρων παραγόντων που εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια της νόσου.

Όπως αναφέρθηκε, ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον στοχεύει σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο αφορά στον περιορισμό της αλληλεπίδρασης μεταξύ της φαρμακευτικής αγωγής και διαφόρων διατροφικών συστατικών (πχ. πρωτεΐνες), όπως επίσης και στην αντιμετώπιση των επιμέρους λειτουργικών προβλημάτων (πχ. απίσχναση, οστεοπόρωση, γαστρεντερικές διαταραχές κλπ.) που μπορεί να εμφανίζει ο παρκισονικός ασθενής.

Το δεύτερο επίπεδο είναι ίσως και το σημαντικότερο, αφού αφορά στην εμπλοκή των διαφόρων θρεπτικών συστατικών σε διάφορα βιοχημικά μονοπάτια των νευρονικών λειτουργιών.

Το επίπεδο αυτό σχετίζεται με τη λεγόμενη ως «αθέατη» πλευρά της διατροφής, η οποία αναλύει σε βάθος το ρόλο της στην εξέλιξη της νόσου. Εκείνης δηλαδή, που βλέπει την πίσω πλευρά του τοίχου ερμηνεύοντας το ρόλο διαφόρων παραγόντων μέσα από πολύ πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα.

Στην ουσία, η κατανόηση της θετικής ή αρνητικής επίδρασης των διατροφικών συστατικών στο συγκεκριμένο επίπεδο, μπορεί να αναδείξει τις χρήσιμες εκείνες ενώσεις που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά ολιστική προσέγγιση της νόσου, με απώτερο στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Για όλα τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι η διατροφολογική προσέγγιση διαθέτει αξιόπιστες και εξατομικευμένες λύσεις, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο που ακολουθεί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ