• Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020 | 05:54
Διατροφή χωρίς γλουτένη... Αξίζει τον κόπο? Διατροφή χωρίς γλουτένη... Αξίζει τον κόπο?

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Από πολλούς θεωρείται υπεύθυνη για διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές και βέβαια είναι το κατεξοχήν συστατικό που θα πρέπει να αποφεύγεται στην περίπτωση της αυτοάνοσης κοιλιοκάκης (δυσανεξία στη γλουτένη).

Η κατανάλωση γλουτένης από άτομα με υποκλινική δυσανεξία έχει συσχετιστεί με την πρόκληση χρόνιας φλεγμονής.

Η περίφημη «δίαιτα χωρίς γλουτένη» αποκλείει την συγκεκριμένη πρωτεΐνη και επομένως τα δημητριακά στα οποία περιέχεται (σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη). Ξεκίνησε από την Αμερική και απόκτησε φανατικούς θαυμαστές. Διάφορες προσωπικότητες του Χόλυγουντ όπως η Victoria Beckham, η Gwyneth Paltrow και η Miley Cyrus αποτελούν μερικούς μόνο από τους μεγάλους υποστηρικτές της δίαιτας αυτής.

Υπόσχεται περιορισμό της φλεγμονής και ουσιαστική απαλλαγή από ανεπιθύμητα φουσκώματα, αλλά και ενδεχομένως από τα περιττά κιλά.  

Ο περιορισμός της γλουτένης σε διάφορες έρευνες συσχετίζεται με την γενική υγεία και μία μερίδα πληθυσμού φαίνεται να ωφελείται από τη δίαιτα χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η αποφυγή της γλουτένης ωφελεί όχι μόνο στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, αλλά και σε διάφορες άλλες αυτοάνοσες διαταραχές.

Για παράδειγμα, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη διατροφική σύσταση λειτουργεί ευεργετικά στην περίπτωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, της ψωρίασης και της Σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω ευεργετικά αποτελέσματα λαμβάνουν χώρα και μόνον στην περίπτωση της κλινικής ή υποκλινικής δυασανεξίας στη γλουτένη. Διαφορετικά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την αποφυγή της.

Επομένως, πριν σκεφτείτε να την περιορίσετε στη διατροφή σας καλό είναι να πραγματοποιήσετε μία έγκυρη αιματολογική διαγνωστική εξέταση μίας πιθανής δυσανεξίας.

Όσο για το θέμα της δίαιτας, εδώ τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα με δεδομένο ότι η γλουτένη από μόνη της δεν παχαίνει, αφού όπως όλες οι πρωτεΐνες αποδίδει μόνο 4 θερμίδες ανά 1 γραμμάριο.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
• Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
• Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• Επιστημονικός Συνεργάτης Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
• Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

- Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
- Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%