• Δευτέρα, 18 Νοέμβριος 2019 | 00:42
Εργασιακό stress και Στιγμιαίος καφές Εργασιακό stress και Στιγμιαίος καφές

Στο χώρο της εργασίας μας, το άγχος είναι μάλλον αναπόφευκτο, αλλά όταν γίνεται έντονο και παρατεταμένο, δε φέρει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στη μείωση της παραγωγικότητάς μας, αλλά και στην υγεία μας.

Δεν θα ήταν υπερβολή, εάν υποστηριχθεί, ότι μια από τις βασικές συνέπειες των σύγχρονων απαιτητικών εργασιακών συνθηκών αποτελεί το εργασιακό στρες που κυριολεκτικά ταλανίζει και αποδιοργανώνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το σύνολο σχεδόν του ανθρώπινου δυναμικού.

Τα συμπτώματά του ποικίλουν ανάμεσα σε έντονους πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, διαρκές αίσθημα κόπωσης, μυϊκούς πόνους, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, χαμηλή αυτοπεποίθηση και υπερένταση.

Οι διαταραχές ύπνου, καθώς και οι αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά των ατόμων που βιώνουν έντονο στρες αποτελούν επίσης συχνό φαινόμενο.

Το χρόνιο άγχος εξασθενεί την άμυνα του οργανισμού και μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη, ακόμα και παχυσαρκία.

Η διατροφή ως βοηθητικός παράγοντας

Η ισορροπημένη διατροφή και η μέσω αυτής επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών, φαίνεται να συμβάλλει σε σωματική και πνευματική ευεξία.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δρουν καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό εξαιτίας του χρόνιου στρες και έτσι επιφέρουν τη μείωση των συμπτωμάτων ατονίας και κούρασης.

Τροφές που χαρακτηρίζονται πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το κόκκινο κρασί, το κακάο και ο στιγμιαίος καφές.

Ο στιγμιαίος καφές για πολλούς αποτελεί καθημερινή συνήθεια απαραίτητη για το πρωινό τους ξύπνημα, καθώς προσφέρει τόνωση και αύξηση του αισθήματος ενέργειας, βοηθώντας έτσι να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, πνευματικές και σωματικές.

Κατά τη διάρκεια εργασίας, όπου ο εγκέφαλος λειτουργεί σε γρήγορους ρυθμούς, εκκρίνεται μια ουσία, η αδενοσίνη. Η ουσία αυτή ενεργεί ως βιολογικός παράγοντας κούρασης για τον οργανισμό.

Η δράση της καφεΐνης φαίνεται να καταστέλλει τη λειτουργία της αδενοσίνης, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα ατονίας, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ουσία που συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης.

Ταυτόχρονα, η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ συμβάλλει στην ενυδάτωση του σώματος.

Καθώς τα 2/3 του σώματός μας αποτελούνται από νερό, η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη για τη σωματική και πνευματική ευεξία κάθε ανθρώπου.

Η μη επαρκή πρόσληψη υγρών μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση με μερικά από τα συμπτώματα να είναι πονοκέφαλος, κόπωση, μειωμένα επίπεδα προσοχής και χαμηλές σωματικές επιδόσεις.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως ο στιγμιαίος καφές, φαίνεται να συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα, μιας και η περιεκτικότητα τους σε νερό κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (90-100%).

Φαίνεται λοιπόν, πως η διατροφική ισορροπία, η επαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, αλλά και η κατανάλωση έως 2-3 κούπες στιγμιαίου καφέ ημερησίως, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του εργασιακού στρες και στην προάσπιση της υγείας του οργανισμού.

Ιωάννα Βλάχου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Συνεργάτης της Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
iwanvlachou@gmail.com- vlachou@logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%