Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Γνωρίζεις πως φτιάχνεται ο αγαπημένος σου Στιγμιαίος καφές;

Δεν είναι τυχαίο που ο στιγμιαίος καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο.

Μας ξυπνάει κάθε πρωί με το μοναδικό του άρωμα, αποτελεί μια απογευματινή απόλαυση με φίλους και μας συντροφεύει κάθε στιγμή της ημέρας από τη δουλεία μέχρι και τις διακοπές.

  • Έχεις αναρωτηθεί για τη φυσικότητα του αγαπημένου σου ροφήματος;
  • Γνωρίζεις τα βήματα της παραγωγικής του διαδικασίας;

Αρχικά, ας δούμε τα ακριβή στάδια της παραγωγής του στιγμιαίου καφέ:

1ο Στάδιο: ΣΥΛΛΟΓΗ

H συλλογή των καρπών γίνεται 9 μήνες αφότου το καφεόδεντρο ξεκινήσει την παραγωγή τους, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανση.

2ο Στάδιο: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΟΚΚΩΝ ΚΑΦΕ

Η προετοιμασία των πράσινων κόκκων καφέ (ξήρανση): μπορεί να γίνει είτε με την ξηρή είτε με την υγρή μέθοδο.

· Στην πρώτη περίπτωση, οι φρέσκοι κόκκοι καφέ απλώνονται σε ειδικά στρώματα και αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο για 2-3 εβδομάδες.

· Στην υγρή μέθοδο, αφαιρείται το εξωτερικό φλούδι του καρπού και το εναπομείναν προϊόν υφίσταται ζύμωση και ξέπλυμα  με νερό για να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος πούλπας.

Τέλος, οι πράσινοι κόκκοι καφέ αποκαλύπτονται και στις 2 περιπτώσεις, αφού απομακρυνθεί ο εσωτερικός φλοιός.

3ο Στάδιο: ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ

Αποτελεί το στάδιο μετά την αποξήρανση, προκειμένου οι εκλεκτοί κόκκοι καφέ να διαφυλάξουν τις αρωματικές και γευστικές τους ιδιότητες.

Είναι το στάδιο στο οποίο αναδεικνύεται το άρωμα και διαμορφώνονται τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ.

4ο Στάδιο: ΑΛΕΣΗ

Σε αυτό το στάδιο, ο καβουρδισμένος καφές υφίσταται διαδοχικό άλεσμα για να προκύψει το κατάλληλο μέγεθος κόκκων.

5ο Στάδιο: ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΛΥΤΟΥ (ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΥ) ΚΑΦΕ.

Ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα χρησιμοποιούνται για την  εκχύλιση του καβουρδισμένου και αλεσμένου πλέον καφέ, έτσι ώστε να συγκρατούν το κατακάθι.

Στη συνέχεια ακολουθούν διαδοχικά φιλτραρίσματα, μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία φιλτραρίσματος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάποιές περιπτώσεις έως και εφτά φορές, προκειμένου να εξαφανιστεί εντελώς το κατακάθι και να φτάσει  το προϊόν έτοιμο φιλτραρισμένο στην κούπα σας.

6ο Στάδιο: ΞΗΡΑΝΣΗ

Στο τελικό στάδιο παρασκευάζετε ο στιγμιαίος καφές, ψεκάζοντας το εκχύλισμα σε χώρο με θερμό αέρα.

Ποια είναι η διαφορά με τη διαδικασία παραγωγής του καφέ φίλτρου;

Η παραπάνω διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται για τον στιγμιαίο καφέ σε βιομηχανικό επίπεδο, μοιάζει με εκείνη που ακολουθεί ο καταναλωτής σπίτι του για την προετοιμασία του καφέ φίλτρου με την ειδική καφετιέρα.

Συγκεκριμένα, το διάλυμα της σκόνης του καφέ (καφέ φίλτρου) με το νερό διηθείται με τη βοήθεια χάρτινων φίλτρων στην ειδική μηχανή επεξεργασίας.

Η διαφορά με τη διήθηση και το φιλτράρισμα του στιγμιαίου καφέ είναι ότι έχει προηγηθεί σε βιομηχανικό επιπεδο. Πρόκειται για μια 100% φυσική διαδικασία, χωρίς τη χρήση κανενός είδους χημικής ουσίας.

Ο καφές φίλτρου είναι πιο «ελαφρύς» από τον στιγμιαίο;

Ακόμη ένας διατροφικός μύθος για το στιγμιαίο καφέ.

Εκτός από ένα 100% φυσικό προϊόν, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, ταυτόχρονα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητας σε καφεΐνη, σε σχέση με τον καφέ φίλτρου.

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφεται η περιεκτικότητα καφεΐνης σε διάφορα είδη καφέ.

Είδος καφέ ανά μερίδα

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (~200ml)

115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)

65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)

2-3mg

Ελληνικός καφές (50ml)

40mg

Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)

0-1mg

Εσπρέσο (30ml)

30-40mg

Σε τι καταλήγουμε;

Ο στιγμιαίος καφές που φτάνει στην κούπα μας αποτελεί την «καρδιά» του κόκκου καφέ. Είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, εύκολο στην προετοιμασία, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, και χαμηλότερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη, σε σχέση με τον καφέ φίλτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ