Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤα νεα της Διατροφης

‘Πρακτικός οδηγός για τα Αυτοάνοσα’: Σάββατο 03/08 με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ αυτό το ΣΑΒΒΑΤΟ 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ τη νέα έκδοση του Dr. Δημήτρη Γρηγοράκη ‘ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για τα ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ’.

Όλο και περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα μάς απασχολεί η έξαρση των κρουσμάτων των αυτοάνοσων διαταραχών. Μάλιστα πολλοί κάνουν λόγο για μία σύγχρονη πανδημία.

Μία πανδημία που η επίπτωσή της σε πολλές περιπτώσεις αφορά κοντινούς ανθρώπους μας, όπως στενούς φίλους και συγγενείς. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, καθένα από τα οποία μπορεί να προσβάλλει τον οργανισμό με ποικίλους τρόπους.

Σύμφωνα με τον AARDA (American Autoimmune Related Diseases Association), σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 100 γνωστές χρόνιες μη αναστρέψιμες παθήσεις που εμφανίζουν ως κοινό σημείο αναφοράς (προσβολής) το ανοσοποιητικό σύστημα (AARDA 2019).

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τουλάχιστον άλλες 40 επιπλέον παθήσεις έχουν αυτοάνοση υποδομή (AARDA 2019).

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ 2015) κάνει λόγο για μια οικογένεια χρόνιων ανίατων ασθενιών, οι οποίες αναπτύσσονται όταν υποκείμενες βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα οδηγούν τον οργανισμό στο να επιτεθεί στα δικά του όργανα, ιστούς και κύτταρα.

Ανάλογα με τη γονιδιακή ευαισθησία του καθενός μας, πλήττεται ένα συγκεκριμένο όργανο στόχος. Η ονοματολογία των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι σχετική με το όργανο ή τον ιστό στον οποίο επιτίθεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό όμως που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ενώ μπορεί να υπάρχουν δεκάδες σπάνιες και μη αυτοάνοσες διαταραχές, στην πραγματικότητα όμως είναι η εξής ΜΙΑ: Εκείνη της προσβολής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη, ωρίμανση και επομένως η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι κατεξοχήν διατροφοεξαρτώμενη.

Συνεπώς, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων κρουσμάτων πέρα από την εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η διατροφική φροντίδα του πολύτιμου ανθρώπινου συστήματος που ονομάζεται ανοσοποιητικό.

Όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα τονίζουν τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι βέβαιο ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως πολλές φορές και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην ουσιαστική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών. Σε κάθε περίπτωση, η αποκλειστική φαρμακοκεντρική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων δεν μπορεί παρά να αποτελεί μία μονομερή φροντίδα.

Πέρα από τη διατροφοκεντρική αντιμετώπιση, υψηλή σημασία στον τομέα της φροντίδας κατέχουν και δύο άλλοι πυλώνες της καλής ή κακής κατάστασης (ανάλογα με τη διαχείριση τους) του ανοσοποιητικού που είναι η ψυχολογία και το περιβάλλον.

Ψυχολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν με διατροφικές αιτίες και μπορούν ανάλογα με την ποιότητά τους να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό ή να το απορρυθμίσουν με μοιραία αποτελέσματα.

Σκοπός του βιβλίου είναι να σας παρουσιάσει τη μέθοδο Nutrimmune Support by Dr. Dimitris Grigorakis, ως έναν απόλυτα πρακτικό οδηγό αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Αποτελεί καρπό εικοσαετούς προσωπικής επαγγελματικής και ερευνητικής εμπειρίας. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της μεθόδου Nutrimmune Support by Dr. Dimitris Grigorakis αναλύεται η έννοια του «ανοσοπροστατευτικού» τρόπου ζωής, με την ενδεδειγμένη διατροφή, την ορθή στάση ζωής στον τομέα της ψυχολογία και την υγιή προσέγγιση του περιβάλλοντος να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ουσιαστικής αντιμετώπισης των αυτοάνοσων νοσημάτων.

  • Αρχικά, παρουσιάζονται όλες οι πιθανές αιτίες που σε συνδυασμό με τη γονιδιακή υποδομή μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση μίας αυτοάνοσης διαταραχής. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, συστήνονται στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΝΕΠAΡΚΕΙΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ.
  • Στη συνέχεια περιγράφονται τα 8 βήματα περιεκτικής φροντίδας και βέβαια προτείνεται και μία ενδεικτική διατροφή 28 ημερών με στόχο την αντιστροφή της αυτοανοσίας και την ομαλή έκφραση του ανοσοποιητικού.
  • Τέλος, προτείνονται και 20 γευστικές συνταγές με στόχο να μετατρέψετε το «ανοσοπροστατευτικό διατροφολόγιό μας σε μία απολαυστική συνήθεια ενός πραγματικά υγιούς τρόπου ζωής.

Φυσικά, ο περιεκτικός οδηγός μας περιλαμβάνει και αναφορές σε άλλου είδους ζητήματα και πιο ειδικά απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τον ρόλο της βιταμίνης D, τις τροφές «υπερόπλα» κατά των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Καταλήγοντας, ο πρακτικός οδηγός για τα Αυτοάνοσα είναι ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο παρουσιάζει τη μέθοδο υποστήριξης του ανοσοποιητικού Nutrimmune Support by Dr. Dimitris Grigorakis’.

Προσφέρει στα άτομα που επιθυμούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους, αλλά και στους ασθενείς με αυτοάνοσες διαταραχές όλες εκείνες τις πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την θωράκιση του οργανισμού και την αντιστροφή της αυτοανοσίας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ