Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Πώς να φτιάχνω τον Φραπέ μου για να ωφελήσω την υγεία μου;

Ο φραπέ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα για την πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Αποτελεί την κρύα εκδοχή του στιγμιαίου καφέ και αρκετά άτομα, παρότι είναι θερμοί υποστηρικτές του, δεν γνωρίζουν την υψηλή διατροφική του αξία.

Παρακάτω μπορείτε να γνωρίσετε τα πραγματικά οφέλη της κατανάλωσης φραπέ και γιατί δικαίως αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά ροφήματα.

Αρχικά, για να ανακαλύψετε τις ευεργετικές ιδιότητες του φραπέ είναι σημαντικό να ερευνήσετε την καφεΐνη. Η μέση περιεκτικότητα του φραπέ σε καφεΐνη είναι περίπου 160mg σε ένα ποτήρι φραπέ περίπου 250-300 ml.

Η καφείνη είναι μια φυσική ουσία που εντοπίζεται σε διάφορα είδη φυτών.

Οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια μέχρι 400mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή εν προκειμένω 2-3 στιγμιαίους καφέδες.

Οφέλη καφεΐνης

Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης σε καθημερινή βάση επιδρά θετικά στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα η καφεΐνη:

1. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Η καφεΐνη επιδρά στο νευρικό ιστό διεγείροντας τη λειτουργία του εγκεφάλου προτού προκύψει η κόπωση.

Με τον ίδιο μηχανισμό η καφεΐνη ανακουφίζει άτομα από ημικρανίες και πονοκεφάλους.

2. Ενισχύει τον μεταβολισμό

Η κατανάλωση μίας κούπας στιγμιαίου καφέ την ημέρα (200mg καφεΐνης) μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό σας ρυθμό περίπου κατά 7% τις επόμενες 3 ώρες, και να σας βοηθήσει να «κάψετε» περισσότερο λίπος.

3. Βελτιώνει την ψυχική υγεία και μας κάνει πιο χαρούμενους

Συγκεκριμένα, επιδρά στην εγκεφαλική δραστηριότητα προκαλώντας ψυχική ευφορία.

Πολλές έρευνες έχουν αποφανθεί ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ προκαλεί μείωση εμφάνισης κατάθλιψης.

4. Καταπολεμά την πρόωρη γήρανση

Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες), οι οποίες δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μας προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση των κυττάρων μας.

5. Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία

Ο καφές μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά του διαβήτη τύπου 2, της νόσου Parkinson και της ηπατικής νόσου (π.χ. κίρρωση).

Μύθοι για τον φραπέ

Έχουμε ακούσει ότι ο φραπέ επιφέρει συμπτώματα  στο στομάχι ή στο νευρικό σύστημα προκαλώντας μας «νεύρα» και υπερένταση.

Είναι όμως έτσι; Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική!

Ο φραπέ, η κρύα εκδοχή του στιγμιαίου καφέ, δεν έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, σε σύγκριση με άλλα είδη καφέ. Μεγάλη σημασία βέβαια έχει ο τρόπος παρασκευής του (2 κουταλάκια του γλυκού) γιατί στις περισσότερες καφετέριες χρησιμοποιούν μεγάλη ποσότητα καφέ, μέχρι και 2 κουταλιές της σούπας!

Συμπερασματικά, η σωστή διαδικασία παρασκευής του αγαπημένου σου φραπέ σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία.

Βιβλιογραφία

  1. Higdon J. et al (2006). Coffee and health: a review of recent human research. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 46(2):101-23
  2. Fredholm B. et al (1999). Actions of caffeine in the brain with special reference to factors that contribute to its widespread use. Pharmalogical Review 51,1:83-133
  3. Myers M.G. (2004). Effect of Caffeine on Blood Pressure Beyond the Laboratory. Hypertension 43:724-5
  4. López-García L. et al (2006). Coffee Consumption and Coronary Heart Disease in Men and Women: A Prospective Cohort Study. Circulation 113:2045-53

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ