Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Τι κρασί πρέπει να προτιμούν οι άντρες;

Λευκό ή Κόκκινο; Μια έρευνα αποκαλύπτει ποιο είδος κρασίου φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

• Τι συνιστά μέτρια κατανάλωση κρασιού.

• Γιατί πλέον οι άντρες πρέπει να εστιάζουν στην πρόληψη.

Συντηρητικοί στην κατανάλωση κρασιού αλλά και επιλεκτικοί στο είδος του θα πρέπει να είναι οι άνδρες.

Όπως διαπιστώθηκε από μια ανασκόπηση μελετών που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών, το κρασί, παρόλο που συνολικά δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, ακόμα και όταν καταναλώνεται με μέτρο, φαίνεται ότι επιδρά διαφορετικά ανάλογα με το αν είναι λευκό ή κόκκινο.

Τι έδειξε η νέα έρευνα

Η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε για να ρίξει περισσότερο φως στη σχέση κρασιού-καρκίνου του προστάτη, ήρθε για να δώσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ο ερευνητής Mihai Dorin Vartolomei, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Tirgu Mures, και οι συνεργάτες του, αναζήτησαν μελέτες που αξιολόγησαν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη λόγω της κατανάλωσης κόκκινου, λευκού ή οποιουδήποτε κρασιού.

Μετά τον εντοπισμό και επισκόπηση 17 μελετών που περιείχαν στοιχεία 611.169 ατόμων, διαπιστώθηκε αρχικά ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν αύξησε αλλά ούτε και μείωσε τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Περαιτέρω ανάλυση, ωστόσο, έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση λευκού κρασιού αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ενώ η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού είχε προστατευτική επίδραση.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο Shahrokh F. Shariat του Ουρολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης, το κόκκινο κρασί μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη κατά περίπου 12%, ενώ η κατανάλωση λευκού κρασιού τον αύξησε κατά 26%.

Σημείωσε δε ότι «μέτρια κατανάλωση» νοείται 1 ποτήρι ημερησίως.

Πώς εξηγείται η διαφορά λευκού και κόκκινου

Συγκριτικά με το λευκό, το κόκκινο κρασί περιέχει 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών και έχει καταδειχθεί από πολλές μελέτες ότι οι πολυφαινόλες αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια σε πολλές νόσους και διάφορους τύπους καρκίνου, εξηγεί ο χειρουργός – ουρολόγος Γιώργος Κατσένης και συνεχίζει ότι εκτός από την κατανάλωση κρασιού υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Αποδεδειγμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες είναι το κάπνισμα, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αντιθέτως, προστατευτικά δρα η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων

Κανένας, ωστόσο, δεν εγγυάται ότι ακολουθώντας ακόμα και κατά γράμμα τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας για τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του προστάτη (ο οποίος είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος σε παγκόσμια κλίμακα), δεν θα τον εμφανίσει.

Επειδή μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αναπτύσσεται αργά και δεν προκαλεί συμπτώματα, οι άνδρες, ειδικά μετά τα 50, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές προληπτικές εξετάσεις.

Το θετικό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόγνωση είναι καλή, ιδιαίτερα όταν ο καρκίνος εντοπιστεί εγκαίρως και ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη για κάθε περίπτωση θεραπεία.

Γιατί η πρόληψη παίζει ρόλο

Παρόλο πάντως που υπάρχουν πια οι γνώσεις και τα μέσα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, είναι χρέος όλων των ανδρών να λειτουργούν προληπτικά, καθώς το ποσοστό των καρκίνων που οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες δεν ξεπερνά το 10%.

Πρέπει λοιπόν να τρεφόμαστε σωστά, να ζούμε σε περιβάλλον χωρίς ρύπους, χωρίς έκθεση σε χημικές ουσίες, να ασκούμαστε, να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος και να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ.

Όσον αφορά, τέλος, στο αποτέλεσμα της έρευνας, ο γιατρός εξήγησε πως απαιτούνται περαιτέρω αναλύσεις για να εκτιμηθεί η μοριακή επίδραση του λευκού και του κόκκινου κρασιού στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Αρχική δημοσίευση στο ThriveGlobal.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ