• Τρίτη, 25 Ιούνιος 2019 | 16:43
Εμπλουτισμένο ψωμί του τοστ: Μια μικρή αλλαγή για καλύτερη υγεία Εμπλουτισμένο ψωμί του τοστ: Μια μικρή αλλαγή για καλύτερη υγεία

Το ψωμί του τοστ προσφέρει το κάτι παραπάνω στον οργανισμό σας.

Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας κι αυτό δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο ζωής και διατροφής μας.

Η πολύωρη καθιστική εργασία και ταυτόχρονα η υιοθέτηση του δυτικού τρόπου διατροφής έχει οδηγήσει στην ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την καλή  υγεία και της ευεξία του οργανισμού.

Η παραπάνω πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής & Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.) που πραγματοποιήθηκε με στόχο την εκτίμηση των χρόνιων νοσημάτων, των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής του ελληνικού πληθυσμού με αντιπροσωπευτικό δείγμα όλων των ηλικιών.

Η συγκεκριμένη έρευνα εκπονήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό  του πληθυσμού της μελέτης  λαμβάνει ποσότητα χαμηλότερη της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (Μ.Σ.Δ) σε βασικά θρεπτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα:

  • Το 98% του δείγματος μελέτης έχει χαμηλή πρόσληψη σε  βιταμίνη D.
  • Πάνω από το 66% του δείγματος μελέτης έχει χαμηλή πρόσληψη σε ασβέστιο.
  • Το 35% του δείγματος μελέτης έχει χαμηλή πρόσληψη σε σίδηρο.
  • Το 83% του δείγματος μελέτης έχει χαμηλή πρόσληψη σε  φολικό οξύ.

Τα παραπάνω ευρήματα μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, καθώς η έλλειψη στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά έχει άμεσο αντίκτυπο στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

Ποια είναι τα κύρια οφέλη των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών για την υγεία και της ευεξία του οργανισμού;

  1. Η Bιταμίνη D συμβάλλει στην  απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
  2. Το Ασβέστιο και η βιταμίνη D συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών
  3. Ο Σίδηρος συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη  μείωση του αισθήματος κόπωσης καθώς και στη φυσιολογική γνωσιακή  λειτουργία.
  4. Το Φολικό οξύ συμβάλλει στην ανάπτυξη του μητρικού ιστού κατά την εγκυμοσύνη και στη μείωση του αισθήματος κόπωσης .

Το ψωμί τοστ, που αποτελεί την πιο εύκολη καθημερινή διατροφική μας συνήθεια και αγαπημένο snack μικρών και μεγάλων γίνεται πλέον ακόμα πιο ωφέλιμο με το νέο ψωμί του τοστ με βιταμίνη D, φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο.

Το ψωμί του τοστ με τις παραπάνω βιταμίνες και μέταλλα, ήρθε για να συμβάλλει στην πρόσληψη αυτών των απαραίτητων στοιχείων που όλοι έχουμε ανάγκη, αλλά δεν προσλαμβάνουμε στις απαραίτητες ποσότητες.

Μάλιστα, εάν συνδυάσουμε 2 φέτες ψωμί του τοστ με θρεπτικά συμπληρωματικά τρόφιμα, μεγιστοποιούμε τα οφέλη για τον οργανισμό μας.

Ενδεικτικά κάποιοι θρεπτική αλλά παράλληλα απολαυστικοί συνδυασμοί είναι:

  • Τυρί και λαχανικά εποχής
  • Αυγό και αβοκάντο
  • Ταχίνι και μέλι
  • Φυστικοβούτυρο
  • Μαρμελάδα & φρούτα

Επίσης, μπορεί να συνοδεύσει κάθε κύριο γεύμα σου και να ενταχθεί στα ενδιάμεσα σνακ στο σχολείο, στη δουλεία, στο σπίτι. Μην ξεχνάς ότι το ψωμί του τοστ, μαζί με μια πηγή πρωτεΐνης (τυρί χαμηλών λιπαρών) ή με μέλι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή πριν από την προπόνηση και το γυμναστήριο, καθώς παρέχει άμεσα ενέργεια και μεγιστοποιεί την αθλητική σου απόδοση.

Συνοπτικά, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής απειλούν την υγεία μας όλο και περισσότερο.

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ευεξία και την προστασία ενάντια στις διατροφικές ελλείψεις απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Η λύση είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε και να επιλέγετε τρόφιμα που προάγουν την καλή σας υγεία, χωρίς να στερείστε γεύσης.

Απλά και γευστικά μπορείτε να προσφέρετε το κάτι παραπάνω στη διατροφή σας.

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%