Logodiatrofis.gr
Αληθειες - ΜυθοιΔιατροφή

Ύπνος & διατροφή

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και της κακής ποιότητα του ύπνου;

Άπνοια κατά τον ύπνο και την παχυσαρκία
Υπέρβαρα παιδιά και ενήλικες είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από άπνοια ύπνου από ό, τι τα άτομα με χαμηλότερο ΔΜΣ. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου εκτιμά ότι 18 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν άπνοια ύπνου. Η κατάσταση έχει πολλές σοβαρές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Πλέον, όπως σημειώνεται παρακάτω, διαταράσσεται και η λιγότερη ποσότητα ύπνου η οποία μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία.

Λιγότερος ύπνος, περισσότερο βάρος
Οι επιστήμονες και οι γιατροί έχουν ερευνήσει πώς η ποιότητα του ύπνου και η διάρκεια συνδέονται με την παχυσαρκία. Ακόμη και σε βρέφη και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία αργότερα στη ζωή. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο σωματικό βάρος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα υπέρβαρα παιδιά κοιμούνταν περίπου 22 λεπτά λιγότερα ανά νύχτα από ό, τι τα άλλα παιδιά, έτσι είχαν μικρότερες περιόδους ύπνου REM και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να φτάσουν στο πρώτο στάδιο του ύπνου REM.

Ομοίως, μια μελέτη των ενηλίκων βρήκε μια «σημαντική σχέση» μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του ΔΜΣ. Όσοι κοιμούνταν συνήθως λιγότερο από 7 ώρες ανά νύχτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ.

Τι πρέπει να τρώμε ώστε να κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ;

Διατροφικές συμβουλές για έναν καλύτερο ύπνο.
Κατά την διάρκεια του ύπνου υπάρχει μεγαλύτερη έκκριση μερικών ορμονών όπως εκείνη της προλακτίνης, της τεστοστερόνης, της μελατονίνης και της σεροτονίνης. Όλες αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν Τονοσαλάτα κύκλο ύπνου-επαγρύπνησης.
Μερικές τροφές, λόγω συνθέσεως και λόγω αυξημένης πρόσληψης, επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Οι τροφές που λαμβάνουν μέρος στη σύνθεση ορμονών και νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη καθιστούν τον ύπνο δύσκολο, αντιθέτως οι τροφές που ρυθμίζουν την μελατονίνη και την σεροτονίνη ευνοούν τον ύπνο.

  • Η τριπτοφάνη: είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, χρήσιμο για την κατασκευή της μελατονίνης και της σεροτονίνης. Βρίσκεται στο γάλα ( και στο γάλα σόγιας), στα σιτηρά ολικής αλέσεως, στο σπανάκι, στα φιστίκια, στα αμύγδαλα, στα φουντούκια, στο τυρί, στο αυγό, στο αβοκάντο, στον ανανά, στο ψάρι, στο κρέας και στο σουσάμι.
  • Υδατάνθρακες: οι οποίοι μπορούν να διεγείρουν την ινσουλίνη του παγκρέατος, μια ορμόνη που αυξάνει την διαθεσιμότητα της τριπτοφάνης για τον σχηματισμό της σεροτονίνη. Πρέπει πάντοτε να είναι σύνθετοι υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες) και όχι απλοί (ζάχαρη, γλυκά).
  • Βιταμίνες: βοηθούν στην λειτουργία του ρυθμού ύπνου-αγρυπνίας, ιδιαιτέρως οι Β1 και Β6, απαραίτητες για την σύνθεση της σεροτονίνης. Η υπερβολική ζάχαρη και τα γλυκά μειώνουν την βιοδιαθεσιμότητα της Β6.
  • Ασβέστιο: εάν η ημερήσια πρόσληψη του είναι σωστή τότε κοιμόμαστε και ξεκουραζόμαστε καλύτερα κατά την διάρκεια της νύχτας.

Τέλος, θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε το δείπνο μας να είναι πάντα την ίδια ώρα, ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός μας σε σταθερά ωράρια.

Επιμέλεια κειμένου

Δήμητρα Σταμούλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργός
 dhmhtra_stam@hotmail.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ