Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Διατροφικά βοηθήματα στο αδυνάτισμα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Διατροφικά βοηθήματα στο αδυνάτισμα. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: 1) Yπάρχει περίπτωση να είναι επικίνδυνα και αν ναι, πότε και ποια; 2) Επιτρέπεται να τα παίρνει κανείς μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; 3) Ποιες ουσίες από αυτές που περιέχονται σε τέτοια σκευάσματα έχουν αποδειχθεί με μελέτε ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους; 4) Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν;

Σημαντικός παράγοντας για τη σωστή ρύθμιση του βάρους είναι η βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.

Σε πολλές περιπτώσεις η χρήση διατροφικών βοηθημάτων με σκοπό το αδυνάτισμα, αποδιοργανώνει μακροπρόθεσμα τη μεταβολική λειτουργία και μπορεί να αποβεί βλαπτική για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, πολλές φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν προκάλεσαν πλείστες παρενέργειες (βλ. δεξφενφλουραμίνη, φεντερμίνη κλπ.).

Ως αποτέλεσμα η κυκλοφορία τους τέθηκε υπό περιορισμό σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις διάφορες όψιμες προτάσεις βοηθημάτων (ιδιαίτερα αυτή την εποχή) κάνουν την εμφάνιση τους παρακάμπτοντας την επικείμενη νομοθεσία, αφού εντάσσονται στην κατηγορία «παραφάρμακα».

Ο μηχανισμός δράσης στον οποίο βασίζονται (αν δεν πρόκειται περί απάτης, βλ. placebo effect) είναι η μείωση της απορρόφησης του διαιτητικού λίπους στο γαστρεντερικό σωλήνα (π.χ. δραστικές ουσίες: ορλιστάτη, χιτοζάνη κλπ.).

Μία τέτοια πρακτική όμως αποδεικνύεται ως μη αποτελεσματική, εφόσον με την κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος σε συνδυασμό με ζάχαρη (π.χ. γλυκά) προάγεται η λιπογένεση με έμμεσο τρόπο, μέσω της ζάχαρης η οποία σε περίσσεια μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια και έτσι αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό.

Οι παρενέργειες των συγκεκριμένων βοηθημάτων εστιάζονται σε διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος πχ. διάρροιες, ευερέθιστο έντερο – σπαστική κολίτιδα.

Μία άλλη κατηγορία «βοηθημάτων» εστιάζει στην αύξηση της θερμογένεσης περιέχοντας σχετικά συστατικά (π.χ. εφεδρίνη, καφεΐνη, καψαικίνη κλπ.). Η επερχόμενη αύξηση του μεταβολισμού μπορεί να είναι της τάξεως του 10-12%. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει μία αριθμητική άνοδο κατά 200-300 θερμίδες, που όμως μπορούν να υπερκαλυφθούν από την κατανάλωση 50-60 γρ. σοκολάτας. Ουσιαστικά δηλαδή, η αύξηση του μεταβολισμού που δίνουν αυτά τα «βοηθήματα» μπορεί να ισοσκελισθεί εύκολα με μια μικρή διατροφική παρεκτροπή.

Επομένως, η αποτελεσματικότητα, αλλά και η ασφάλεια και των παραπάνω «βοηθημάτων» τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Η λογική της λήψης τους απέχει κατά πολύ από εκείνη της ισορροπημένης διατροφής.

Επιπλέον, σε μία εξαντλητική προσπάθεια μείωσης βάρους το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού» με αποτέλεσμα να χάνει σημαντική ποσότητα μυϊκής μάζας. Το καθαρό αποτέλεσμα της μυϊκής απώλειας και της έλλειψης θρεπτικών συστατικών είναι η μείωση του μεταβολισμού.

Επίσης, οι ανορθόδοξες μέθοδοι αδυνατίσματος μπορούν να επιφέρουν ψυχικές και συναισθηματικές επιπτώσεις, οδηγώντας σε βουλιμία, ανορεξία, έντονο εκνευρισμό ακόμα και κατάθλιψη.

Τέλος, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες για ζωτικής σημασίας όργανα, όπως είναι τα νεφρά, η καρδιά, το ήπαρ και ο εγκέφαλος.

Συμπερασματικά, τα «βοηθήματα αδυνατίσματος» είναι διαθέσιμα με ή και χωρίς συνταγή.

Λειτουργούν μόνο όταν συνδυάζονται με μια σωστή διατροφή και συχνή άσκηση.

Επομένως με βάση τη συγκεκριμένη παραδοχή, η μεμονωμένη συμβολή τους στο αδυνάτισμα είναι αυτονόητα περιορισμένη.

Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες δοσοληψίας και παρατηρήστε πως νιώθετε αφού τα λάβετε. Σε κάθε περίπτωση η συνεχής περίοδος λήψης τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 2 μήνες.

Οι έγκυοι, παιδιά και ηλικιωμένοι δεν επιτρέπεται να τα λαμβάνουν, όπως και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ