Logodiatrofis.gr
Διατροφικές διαταραχές

Η διατροφική διαταραχή της νευρικής ανορεξίας και τα συμπτώματα που την συνοδεύουν

Η νευρική ανορεξία εμφανίζεται σε μεγάλα ποσοστά στις γυναίκες και δυστυχώς και σε κορίτσια νεαρής ηλικίας ,ακόμα και στην εφηβεία.Τις τελευταίες δεκαετίες η νόσος αυτή έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι νεαρές κυρίως κοπέλες παίρνοντας αρνητικά πρότυπα από μοντέλα, ηθοποιούς , τραγουδίστριες και γενικά από άτομα με δημοσιότητα οι οποίες έχουν πολύ αδύνατο σώμα προσπαθούν να μιμηθούν τα πρότυπά τους και γενικά ακολουθούν την νοοτροπία της εποχής μας που θέτει ως πρότυπο το πολύ αδύνατο σώμα.

Στην παγίδα αυτή λοιπόν φαίνεται να έχουν πέσει πολλές γυναίκες, διάσημες και μη.

Λόγω των αυξημένων λοιπόν τέτοιων περιστατικών πολλές εταιρίες με ρούχα και γυναικεία προιόντα έχουν ευαισθητοποιηθεί και χρησιμοποιούν πλέον για τις καμπάνιες τους μοντέλα με φυσιολογικό σώμα ή ακόμα και μοντέλα με μερικά περιττά κιλά θέλοντας να αλλάξουν «την μόδα» του πολύ αδύνατου σώματος και να σταματήσουν να δημιουργούνται λανθασμένα πρότυπα που ‘κοστίζουν‘ την ψυχική υγεία ή ακόμα και την ζωή σε διάφορες γυναίκες.

Ας δούμε λοιπόν τι είναι η νευρική ανορεξία και ποια είναι τα συμπτώματά της

Η νευρική ανορεξία αποτελεί μια διατροφική διαταραχή. Τα άτομα τα οποία νοσούν παρουσιάζουν ακραίες διαταραχές στη διατροφική τους συμπεριφορά και στις σκέψεις και στα συναισθήματά τους γύρω από το φαγητό. Συγκεκριμένα, βρίσκονται συνεχώς σε μια απορροφητική προσπάθεια για λεπτότητα σώματος και έχουν ένα νοσηρό φόβο ότι θα παχύνουν και θα χάσουν τον έλεγχο της διατροφής τους.

Γενικά η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από έναν έντονο φόβο ότι το άτομο θα γίνει παχύσαρκο και έτσι επιδιώκει ασταμάτητα να είναι αδύνατο. Το άτομο δεν έχει ακριβές στόχο για τα κιλά που θα ήθελε να χάσει αφού όταν φτάσει σε αυτά θεωρεί και πάλι ότι έχει περιττό βάρος μιας και ποτέ δεν βλέπει τον σώμα του όπως πραγματικά είναι .

Τα συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας διακρίνονται σε σωματικά και ψυχολογικά

Ψυχολογικά συμπτώματα :

  • Διαταραχή στην αντίληψη της σωματικής εικόνας, δηλαδή το άτομο υπερεκτιμά το σωματικό του βάρος και αισθάνεται ακόμα πιο παχύ όσο αδυνατίζει.
  • Εμμονή με τις θερμίδες και την ποσότητα των λιπαρών στα τρόφιμα.
  • Κατάθλιψη. Συχνά τα άτομα με νευρική ανορεξία εμφανίζουν μειωμένο ενδιαφέρον για άλλες ασχολίες και συνήθως είναι μελαγχολικά και λυπημένα.
  • Διαχωρισμός των τροφών σε ”καλά” και “κακά”. Βέβαια τα τρόφιμα που το άτομο τα θεωρεί ¨κακά¨ τα απομακρύνει για πάντα από το διαιτολόγιό του και αρνείται έστω και να τα δοκιμάσει.
  • Απομόνωση. Συνήθως αποφεύγουν να βλέπουν φίλους και να συναναστρέφονται με πολλά άτομα ή ακόμα και με άτομα της οικογένειάς τους τα οποία προσπαθούν να αφυπνίσουν το άτομο για την κατάσταση της υγείας τους.
  • Άσκηση με εμμονικό τρόπο.
  • Τέλος τα άτομα με νευρική ανορεξία ασχολούνται με μεγάλη σχολαστικότητα στην προετοιμασία των γευμάτων τους. Κόβουν το φαγητό σε μικρές ποσότητες και συχνά αρνούνται να φάνε με άλλα άτομα ή αν το κάνουν συνήθως πετούν κρυφά φαγητό.

Σωματικά συμπτώματα :

  • Απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 20% του αρχικού βάρους του που οφείλεται σε άρνηση για το φαγητό.
  • Αμηνόρροια. Οι γυναίκες με νευρική ανορεξία σταδιακά καταλήγουν να έχουν διακοπή της έμμηνου ρύσεως .
  • Ξηρό δέρμα και δερματίτιδα (φλεγμονή του δέρματος)
  • Τριχοφυϊα. Εμφανίζονται σε όλο το σώμα μικρές , ανοιχτόχρωμες τρίχες.
  • Κάνουν χρήση καθαρτικών, εμετικών και διουρητικών φαρμάκων ώστε να αποβάλλουν θερμίδες.
  • Πρόκληση εμετού για να αποβάλλουν φαγητό.
  • Οιδήματα και κνησμός.
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια λόγω της διαταραγμένης πρόσληψη τροφής.
  • Τερηδόνα που οφείλεται στην πρόκληση εμετού.
  • Μειωμένη αντοχή στο κρύο εξαιτίας της έλλειψης μονωτικού λίπους.
  • Κακή κυκλοφορία του αίματος λόγω πολύ χαμηλής πίεσης. Εμφανίζουν επίσης πολύ χαμηλή θερμοκρασία σώματος (υποθερμία) καθώς το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

Όπως είναι προφανές η νόσος δεν είναι καθαρά διατροφική αλλά και ψυχολογική. Για την θεραπεία της χρειάζεται αρχικά το άτομο να δεχτεί ότι νοσεί και με την συνεργασία ψυχολόγου, διαιτολόγου και ιατρού να αρχίσει η φυσιολογική πρόσληψη τροφής. Τέλος όπως ισχύει για τις περισσότερες ασθένειες έτσι και σε αυτή, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία.

Το υπερβολικά αυξημένο ή μειωμένο βάρος σχετίζεται με την υγεία σας γι’αυτό καλό θα ήταν να το διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μην μισείτε το σώμα σας απλά φροντίστε να είναι φυσιολογικό και υγιές.

 

Έλενα Γελαδά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
elenagelada@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ