Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Η διατροφική αξία των αλλαντικών με ελαιόλαδο

Eϊναι ωφέλιμο – θρεπτικό να φάω αλλαντικά με ελαιόλαδο. Ας το ανακαλύψουμε…

 

Η πυραμίδα της ισορροπημένης διατροφής χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων, όπου το καθένα έχει τη δική του σημασία για την ανθρώπινη υγεία. Όλα τα τρόφιμα κατέχουν μία ειδική θέση στο καθημερινό διατροφολόγιο, αλλά και στις διάφορες κοινωνικές περιστάσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται πολλές φορές με ένα καλό γεύμα ή δείπνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αλλαντικά, τα οποία δίνουν μία ξεχωριστή «γευστική πινελιά», είτε από μόνα τους, είτε ως συνοδευτικό του κρασιού, είτε προστιθέμενα στις διάφορες σαλάτες, είτε σε λαχταριστές συνταγές με ζυμαρικά.

Ωστόσο, τα αλλαντικά για πολλούς θεωρούνται μία «απαγορευμένη» απόλαυση, πλούσια σε θερμίδες και βλαβερά κορεσμένα, «κακά», λιπαρά.
Όμως, πόσο πραγματική είναι η παραπάνω διαπίστωση; Μπορούμε να τρώμε αλλαντικά; Πόσο συχνά; Και αν ναι τι μας προσφέρουν; Τι αλλαντικά να προτιμάμε και με ποιον τρόπο μπορούμε να τα εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα μπορούσαν να μας απασχολούν στην περίπτωση που επιθυμούμε ποικιλία στη διατροφή μας.
Η βιομηχανία τροφίμων αναγνωρίζοντας ότι τα αλλαντικά αποτελούν αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων, καθώς επίσης και την αυξημένη ανάγκη για κατανάλωση τροφίμων που προάγουν την ανθρώπινη υγεία προχώρησε στην παραγωγή αλλαντικών με ελαιόλαδο. Το διατροφικό πλεονέκτημα των αλλαντικών με ελαιόλαδο είναι ότι παράγονται από κρέας υψηλής ποιότητας, στο οποίο υποκαθίσταται το ζωικό λίπος από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παράγοντας αλλαντικά χαμηλά σε κορεσμένα («βλαβερά») λιπαρά και με αυξημένο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών.

Τα τελευταία είναι γνωστό ότι παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία της καρδιάς. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή η πρωτοβουλία της βιομηχανίας τροφίμων να παράγει αλλαντικά με ελαιόλαδο ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αντικατάσταση στη ανθρώπινη διατροφή των περισσοτέρων κορεσμένων (βλαβερών) λιπαρών με μονοακόρεστα φυτικά έλαια, όπως είναι το ελαιόλαδο.
Επιπλέον, τα αλλαντικά με ελαιόλαδο αποτελούν πηγή πρωτεΐνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι τα απαραίτητες για τη δομή, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων, καθώς επίσης παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό και συντελούν στη μυϊκή ενδυνάμωσή του. Επιπλέον τα αλλαντικά με ελαιόλαδο παρέχουν σίδηρο, αλλά και βιταμίνη Β12, θρεπτικά συστατικά τα οποία ανευρίσκονται σε ζωικά κυρίως τρόφιμα.

Τέλος σχετικά με τη γεύση τους, τα αλλαντικά με ελαιόλαδο ταιριάζουν απόλυτα σε μία πληθώρα συνταγών, όπου ενισχύουν τη γευστική απόλαυση παρέχοντας όλα τα θρεπτικά οφέλη των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων του ελαιολάδου, των πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, του σιδήρου και της βιταμίνης Β12. Μερικές απολαυστικές ιδέες, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλαντικά με ελαιόλαδο αποτελούν οι ακόλουθες:

Τοστ ή πίτα αραβική με τυρί, γαλοπούλα με ελαιόλαδο, μαρούλι, ντομάταΠράσινη σαλάτα με τοματίνια, μοτσαρέλα & γαλοπούλα με ελαιόλαδοΖυμαρικά ολικής αλέσεως με σάλτσα ντομάτας & βασιλικό & γαλοπούλα με ελαιόλαδο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ