• Πέμπτη, 17 Οκτώβριος 2019 | 13:18
Διατροφικό σεμινάριο για τα μυστικά διατροφής για υγεία, ευεξία και αδυνάτισμα Διατροφικό σεμινάριο για τα μυστικά διατροφής για υγεία, ευεξία και αδυνάτισμα

Διατροφικό σεμινάριο τη Τρίτη 29 Μαΐου 2018 και Ώρα 18:30 στο ΠΟΛΙΣ Σπουδή, Τέχνη, Ίαση & Τέρψη.

Ο Ιπποκράτης ήδη από το 400 π.Χ. διατύπωσε την άποψη ότι «το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακο και το φάρμακο να είναι το φαγητό».

Σχεδόν 2.500 χρόνια μετά επιβεβαιώνεται και μέσα από τις τελευταίες έρευνες,η επιστημονική κοινότητα παραδέχεται πλέον στο σύνολό της ότι πολλές σοβαρές χρόνιες ασθένειες (καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, καρκίνος, εγκεφαλικά επεισόδια, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία κλπ.), συσχετίζονται άμεσα με την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής μας. Ταυτόχρονα, η σωστή και ποιοτική διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο αντιμετώπισης των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη σημασία τη διατροφής στην υγεία και στην ευεξία το διατροφικό σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στις 29/5 θα εστιάσει στις παρακάτω ενότητες:

Τα μυστικά της ισορροπημένης διατροφής στην πράξη: Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή αποτελεί την ποιοτική διατροφική επιλογή που διαμορφώνει θετικά την ανθρώπινη υγεία!!! 

Η ποιοτική διατροφή, είναι πλήρης σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και έχει σκοπό να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις των ατόμων σε κάθε ηλικία. 

Βασική αρχή της ποιοτικής διατροφής αποτελεί το τρίπτυχο: Ισορροπία  – Μέτρο – Ποικιλία.

Ισορροπία: αναφέρεται στην κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρέας, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί), προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά σε τέτοιες ποσότητες ώστε όχι μόνο να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός, αλλά και να διατηρείται το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μέτρο: Δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται, ούτε τρόφιμα που πρέπει να υπερακαταναλώνονται. Όλα τα τρόφιμα συνεισφέρουν στην κάλυψη των θρεπτικών απαιτήσεων, αρκεί να καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες και στη σωστή συχνότητα. Κάθε τρόφιμο μπορεί να προσφέρει κάτι στον οργανισμό μας: ευεξία – γεύση – θρέψη!!!

Ποικιλία: Για την επίτευξη της ποιοτικής διατροφής, οι επίσημοι Οργανισμοί Υγείας έχουν διαμορφώσει συστάσεις που βασίζονται στην κατηγοριοποίηση των τροφίμων σε ομάδες και την τοποθέτησή τους στην Πυραμίδα Διατροφής. Έτσι, καταναλώνοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και με τη συχνότητα που ορίζεται στην πυραμίδα διατροφής, μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά στη σωστή αναλογία…

Crash test στις διάσημες δίαιτες: Πολλές είναι σήμερα οι δίαιτες που κυκλοφορούν και μπορεί κανείς εύκολα να προμηθευτεί από περιοδικά και εφημερίδες όπως για παράδειγμα η δίαιτα Άτκινς, η δίαιτα Dukan, η δίαιτα της λαχανόσουπας, η δίαιτα της ομάδας αίματος κ.α.

Το διατροφικό σεμινάριο θα εστιάσει στην περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών τους, καθώς επίσης και στις επιπτώσεις τους στην υγεία, μιας  και δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν αυτές τις δίαιτες. Αντίθετα, οι δίαιτες αυτές χαρακτηρίζονται από χρήση εμπειρικής μαρτυρίας και όχι συγκεκριμένων γεγονότων για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους. Αλλά και από έλλειψη οποιασδήποτε κριτικής από διαιτολόγους. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι αυτό που συνδυάζει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και συστηματική άσκηση.

Μύθοι διατροφής: Τι ισχύει τελικά; Κατά καιρούς ακούμε πολλά για το τι πρέπει να προτιμάμε να τρώμε, τι απαγορεύεται, τι μας παχαίνει και τι όχι. Ισχύουν όμως όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε ή πολλές φορές πέφτουμε σε παγίδες που επηρεάζουν την υγεία μας και τις διατροφικές μας συνήθειες; Έτσι, πλαίσια του σεμιναρίου θα αναλυθούν οι πιο διάσημοι μύθοι διατροφής, όπως:

  • Το λευκό ψωμί παχαίνει περισσότερο από το ολικής αλέσεως;
  • Το λεμόνι «καίει» το λίπος.
  • Τα προϊόντα light δε παχαίνουν
  • Οι μπανάνες, τα μακαρόνια και το ψωμί μας παχαίνουν;
  • Τα αναψυκτικά και ο καφές προκαλούν κυτταρίτιδα;
  • Η παράλειψη γευμάτων επιταχύνει την απώλεια βάρους;
  • Το βραδινό παχαίνει;

Εισηγήτρια
Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης και θα διανεμηθεί το αντίστοιχο Εκπαιδευτικό Υλικό, μετά το πέρας του εργαστηρίου.

Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής
Τρίτη 29 Μαΐου 2018 | 18:30 – 21:30

Κόστος: 10 Ευρώ

Τόπος Διεξαγωγής
ΠΟΛΙΣ Σπουδή, Τέχνη, Ίαση & Τέρψη
Μαρίνου Αντύπα 62-66 & Φιλοθέης 69Β
(Είσοδος από Φιλοθέης 69Β)
14121 Ηράκλειο, Αττική
κοντά στο Σταθμό ΗΣΑΠ (Ηράκλειο Αττικής)

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής:
210 8000009, 210 2770181 | info@polis.edu.gr | www.polis.edu.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δηλώσετε συμμετοχή!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%