Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Κεντρική παχυσαρκία στα παιδιά: Παράγοντες εμφάνισης

Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση κεντρικής παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία;

Μελέτη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με επικεφαλής τους Δ. Γρηγοράκης, Γ. Ψαρρά, Κ. Τάμπαλης, Ε. Γεωργουσοπούλου, Δ. Παναγιωτάκος, Λ. Συντώσης και σκοπό τη διερεύνηση του ρόλου των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής στην εμφάνιση κεντρικής παχυσαρκίας στα παιδιά.

Συνολικά 124.113 παιδιά (9,9±1,07 ετών, 51% αγόρια) αξιολογήθηκαν από την πλειοψηφία (90,89%) των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, κατά τη σχολική περίοδο 2010-2011. Ανθρωπομετρικές μετρήσεις (βάρος, ύψος, περιφέρεια μέσης) ελήφθησαν από εκπαιδευμένους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

Για την εκτίμηση της παχυσαρκίας χρησιμοποιήθηκαν τα κατώφλια του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του International Obesity Task Force.

Ως κεντρική παχυσαρκία υπολογίστηκε ο λόγος της περιφέρειας μέσης προς το ύψος (≥ 0,5).

Οι διατροφικές συνήθειες και τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας αξιολογήθηκαν μέσω αυτό-συμπληρούμενων ερωτηματολογίων.

Στο σύνολο, το 23,6% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και το 8,8% παχύσαρκα.

Ο επιπολασμός της κεντρικής παχυσαρκίας ανήλθε στο 33,4% επί του συνόλου των παιδιών.

Μεταξύ των παχύσαρκων και μη παχύσαρκων παιδιών, ποσοστά 95% και 23%, αντίστοιχα, εμφάνισαν κεντρική παχυσαρκία.

Τα παιδιά με κεντρική παχυσαρκία ανέφεραν σε υψηλότερο ποσοστό μη συστηματική κατανάλωση πρωινού γεύματος και μικρογευμάτων στο σπίτι, υψηλότερο χρόνο τηλεθέασης και ενασχόλησης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπως και συχνότερη έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Η παράλειψη του πρωινού και η μη κατανάλωση μικρογευμάτων στο σπίτι ήταν οι πιο σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες της κεντρικής παχυσαρκίας στα παιδιά.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα προαναφερθέντα, o επιπολασμός της κεντρικής παχυσαρκίας εμφανίζεται σε ανησυχητικό επίπεδο μεταξύ των παιδιών στην Ελλάδα και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ανάγκη για στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής των παιδιών.

Το σχολείο και η κοινότητα θα πρέπει να προωθούν ειδικές συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής, όπως είναι η συστηματική κατανάλωση υγιεινού πρωινού γεύματος και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ