• Παρασκευή, 18 Οκτώβριος 2019 | 16:23
Έγκυος με αυξημένο σάκχαρο; Κίνδυνος καρδιακής βλάβης για το μωρό! Έγκυος με αυξημένο σάκχαρο; Κίνδυνος καρδιακής βλάβης για το μωρό!

Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής βλάβης για το μωρό.

Αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο του μωρού από συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, προβλέπει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές με επικεφαλή τον Δρ. Emmi Helle του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια μέτρησαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε πάνω από 19.000 έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τους.

Για κάθε 10 mg / dL  αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα παιδί με συγγενή καρδιακή ανωμαλία αυξήθηκαν περίπου στο 8%, διαπίστωσε η μελέτη.

Η ερευνητική ομάδα, δήλωσε ότι είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων σακχάρου στο αίμα της μητέρας στην αρχή της εγκυμοσύνης και τον κίνδυνο γέννησης ενός μωρού με ανωμαλίες στην καρδιά.

Η συσχέτιση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα στην αρχή της εγκυμοσύνης και του κίνδυνου για ελάττωμα στην καρδιά ήταν μεγαλύτερος από την προβλεπτική ικανότητα της δοκιμασίας αυτής που είναι γνωστή ως «δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα», δήλωσε η ομάδα του Helle. Το τεστ  γίνεται συνήθως μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, η οποία είναι πολύ μετά τα πρώτα άκρα τριμήνου.

"Η Συγγενής καρδιακή νόσος εμφανίζεται όταν η καρδιά αδυνατεί να αναπτυχθεί κανονικά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής,» εξήγησε. "Είναι η πιο κοινή γενετική ανωμαλία που επηρεάζει περίπου  8 στα 1000 γεννήσεις, ή περίπου το 1 %."

Ο Goldberg είπε ότι η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα είναι ο σύνηθες τρόπος ειδοποίησης από τους γιατρούς για την πιθανότητα διαβήτη κύησης – ενός διαβήτη που προκύπτει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. "Αν υπάρχει διαβήτης κύησης, μπορεί να υποστεί ειδική διατροφή, φάρμακα, και σε ορισμένες περιπτώσεις χρήση ινσουλίνης," ο Goldberg εξήγησε. "Ωστόσο, παρά τον «καλό» έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα της γυναίκας, ο κίνδυνος για το έμβρυο παραμένει αυξημένος, πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της εγκύου πρέπει να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται νωρίτερα στην εγκυμοσύνη. Η έγκαιρη και πιο επιθετική διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε μια δραματική μείωση της συχνότητας εμφάνισης συγγενών καρδιοπαθειών και να σώσει τις ζωές αμέτρητων νεογέννητων μωρών.

Ο Δρ. Mitchell Kramer  πρόεδρος  Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Huntington της Νέας Υόρκης. Συμφώνησε ότι «ο διαβήτης της μητέρας στην αρχή της εγκυμοσύνης έχει από καιρό αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας κίνδυνου για την ανάπτυξη συγγενής καρδιοπάθεια στους απογόνους."

Η νέα μελέτη βοηθά να επιβεβαιωθεί η σύνδεση αυτή, δήλωσε ο Kramer. "Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες, αυτή η μελέτη σαφώς προειδοποιεί για προσεκτικότερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα πριν από την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια της, ειδικά τους πρώτους μήνες, για να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης του συγγενή καρδιοπάθεια στο νεογέννητο», είπε.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Νέα Ορλεάνη.

Όλγα Κριτσίνη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%