• Σάββατο, 30 Μάιος 2020 | 09:26
Η Mayo Clinic diet: πόσο ασφαλής είναι; Η Mayo Clinic diet: πόσο ασφαλής είναι;

Η δίαιτα Mayo Clinic θεωρείται η πλέον εξειδικευμένη για την παχυσαρκία. 

 


Η συγκεκριμένη δίαιτα διαρκεί δέκα ημέρες και βασίζεται στην αντίληψη ότι ορισμένες τροφές καθώς και συνδυασμοί αυτών βελτιώνουν, λόγω της χημικής τους σύνθεσης, το μεταβολισμό και κατά συνέπεια, αυξάνουν τις καύσεις του οργανισμού.

Είναι βασισμένη σε «μαγικά τρόφιμα», τα οποία αποτοξινώνουν τον οργανισμό, όπως το γκρέιπφρουτ, πράσινα λαχανικά και πρωτεΐνες (κοτόπουλο, ψάρι). Αντίθετα, η δίαιτα Mayo Clinic αποκείει τρόφιμα, όπως είναι οι υδατάνθρακες. Επίσης, η συγκεκριμένη δίαιτα υποστηρίζει πως η επιτυχής απώλεια βάρους στηρίζεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής, που θα οδηγήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρος για μια ζωή.

Οδηγίες- Κανόνες:

1.Να τρώτε σύμφωνα με την πυραμίδα της Mayo Clinic, σύμφωνα με την οποία μπορείτε να καταναλώνετε απεριόριστες ποσότητες φρούτων και λαχανικών και μέτριες ποσότητες από ολικής άλεσης υδατάνθρακες, άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως τα όσπρια, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
2.Αύξηση φυσικής δραστηριότητας κάθε είδους με στόχο 30-60 λεπτά μέτριας ως έντονης άσκησης 4-6 φορές την εβδομάδα.
3.Ο καθορισμός εφικτών στόχων που δεν θα εστιάζουν στα κιλά που έχουν χαθεί αλλά στην ψυχολογία, στον αριθμό των φρούτων που θα καταναλωθούν κ.α.

Πλεονεκτήματα:
oΕπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
oΧαμηλή πρόσληψη ολικού και κορεσμένου λίπους.
oΠροτίμηση στην κατανάλωση «καλών» λιπαρών από ψάρια κλπ.
oΠερικλείει μια αλλαγή του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής άσκησης, για επιτυχή απώλεια βάρους.

Μειονεκτήματα:
o Χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων.
o Στηρίζεται σε ανορθόδοξους ισχυρισμούς, όπως το ότι το γκρέιπφρουτ λειτουργεί ως λιποδιαλύτης, κάτι το οποίο δεν ισχύει.
o Αποκλείει ομάδες τροφίμων (υδατάνθρακες): κίνδυνος για ελλείψεις διατροφικών στοιχείων.
o Παρακινεί τον άνθρωπο να τρώει απεριόριστα από τα τρόφιμα που επιτρέπονται κάτι το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες για διατροφικά σύνδρομα.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα της δίαιτας Mayo Clinic στο βάθος του χρόνου. Οι επίσημοι οργανισμοί υγείας και τροφίμων αποδέχονται μόνο την ισορροπημένη διατροφή στα πλαίσια της μεσογειακής δίαιτας τόσο για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους όσο και για την πρόληψη νοσημάτων.


Φαίη Καλλίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%