• Κυριακή, 18 Αύγουστος 2019 | 22:01
Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα ένα τεστ δυσανεξίας; Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα ένα τεστ δυσανεξίας;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...

Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα ένα τεστ δυσανεξίας, για να δω ποιες τροφές με παχαίνουν; Σε ποιες περιπτώσεις ειναι χρήσιμα τα τεστ δυσανεξίας;

Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινίσω ότι τα διάφορα «μη αιματολογικά» τεστ τροφικής δυσανεξίας δεν συνιστώνται ως εμπεριστατωμένη μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος του υψηλού σωματικού βάρους.

Ωστόσο, όταν κάποιος καταναλώνει μία τροφή στην οποία αντιμετωπίζει δυσανεξία, ο μεταβολισμός του απορρυθμίζεται, κατεβάζει τις καύσεις του με αποτέλεσμα να καίει λιγότερες θερμίδες και με τον τρόπο αυτό μπορεί ως επακόλουθο να αυξηθεί το σωματικό βάρος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τροφική δυσανεξία (Food intolerance) προκαλεί την απορρύθμιση του μεταβολισμού.

Δηλαδή, η τροφική δυσανεξία (Μη αλλεργική τροφική υπερευαισθησία) ορίζεται ως μία βλαπτική αντίδραση σε τρόφιμα, ροφήματα, συντηρητικά ή συστατικά τροφίμων που προκαλεί συμπτώματα σε ένα ή περισσότερα ανθρώπινα όργανα ή συστήματα.

Στη Βιολογία με τον όρο μεταβολισμός χαρακτηρίζεται το αθροιστικό σύνολο των βιοχημικών διεργασιών που πραγματοποιούνται στα κύτταρα ενός ζωικού ή φυτικού οργανισμού κατά τις οποίες είτε αποθηκεύεται ενέργεια (διαδικασία αναβολισμού), είτε απελευθερώνεται από τα βιομόρια ενέργεια (περίπτωση καταβολισμού).

Υπάρχουν ειδικές διαγνωστικές μέθοδοι, βασισμένες και μόνο σε αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να εντοπιστούν ορισμένες τροφικές δυσανεξίες. Οι δίαιτες αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφίμων είναι χρήσιμες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τροφικής δυσανεξίας [1-3].

Η τροφική δυσανεξία ως καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση προερχόμενη από διατροφικά συστατικά, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα μετά από μερικές ώρες ή και ημέρες [4].

Και βέβαια η τροφική δυσανεξία προκαλεί μία σειρά αντιδράσεων συμπεριλαμβανομένων φαρμακολογικών, μεταβολικών και γαστρεντερικών απαντήσεων, σε τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων [5].

Τροφικές αλλεργίες, φλεγμονή και προβλήματα στο σωματικό βάρος συνδέονται στενά. Η κατανάλωση μη ανεκτών τροφίμων, προκαλεί φλεγμονή που με τη σειρά της διεγείρει τα επινεφρίδια να εκκρίνουν ορμόνες που αποσταθεροποιούν την ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα [6].

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος εμπλέκεται στην παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας [7], όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη χρόνια φλεγμονή. Ανοσοποιητικές δυσλειτουργίες και χρόνια φλεγμονή συσχετίζονται αποδεδειγμένα επίσης, εκτός από την παχυσαρκία, και με την παθοφυσιολογία του μεταβολικού συνδρόμου που αποτελεί αίτιο και αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, αλλά και του διαβήτη τύπου 2 [8].

Τέλος, μία πρόσφατη μελέτη (2014) ανακοίνωσε ότι υπάρχει συσχέτιση του διατροφικού περιεχομένου/ υφής της τροφής με την δυσανοχή στη γλυκόζη και την ινσουλινοαντίσταση σε πειραματόζωα [9]. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επέλθει σύντομη αύξηση του βάρους.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Clarke L, McQueen J (1996). The dietary management of food allergy and food intolerance in children and adults. Aust J Nutr Diet 53(3):89–98.
  2. Ortolani C, Pastorello EA (2006). Food allergies and food intolerances. Best Pract Res Clin Gastroenterol 20(3):467-83
  3. Pastar Z, Lipozencić J (2006). Adverse reactions to food and clinical expressions of food allergy. Skinmed 5(3):119–25
  4. Cardinale F, Mangini F, Berardi M (2008). Intolerance to food additives: an update. Minerva Pediatr 60(6):1401–9
  5. Johansson SG, Hourihane JO, Bousquet J (2001). A revised nomenclature for allergy. An EAACI position statement from the EAACI nomenclature task force. Allergy 56(9): 813–24.
  6. http://www.food-allergy.org/inflammation.html
  7. Mangge H, Summers K, Almer G, Prassl R, Weghuber D, Schnedl W, Fuchs D (2013). Antioxidant food supplements and obesity-related inflammation. Curr Med Chem 20(18):2330-7.
  8. Esser N, Legrand-Poels S, Piette J, Scheen AJ, Paquot N (2014). Inflammation as a link between obesity, metabolic syndrome and type 2 diabetes. Diabetes Res Clin Pract S0168-8227(14):00187-9.
  9. Bae CR, Hasegawa K, Akieda-Asai S, Kawasaki Y, Senba K, Cha YS, Date Y (2014). Possible involvement of food texture in insulin resistance and energy metabolism in male rats. J Endocrinol 222(1):61-72.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%