• Σάββατο, 15 Αύγουστος 2020 | 12:11
Τα εσπεριδοειδή στο μικροσκόπιο του διατροφολόγου Τα εσπεριδοειδή στο μικροσκόπιο του διατροφολόγου

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...

• Ποιό από τα εσπεριδοειδή φρούτα (πορτοκάλι, μανταρίνι, σαγκουίνι, γκρέιπ φρουτ κ.λπ.) είναι πιο ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό και γιατί;

• Πώς μπορεί να τα καταναλώνει κάποιος που έχει ευαίσθητο στομάχι, για να μην τον ενοχλούν; Ο χυμός τους είναι στην περίπτωση αυτή καλύτερος από τα φρούτα ολόκληρα;

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας, καθώς περιέχουν ορισμένες ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τα φλαβονοειδή, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορούν να προλάβουν την εξάπλωση των όγκων.

Όλα τα εσπεριδοειδή περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, η οποία δρα συνεργικά με τα φλαβονοειδή μεγιστοποιώντας τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Επίσης, περιέχουν και φυλλικό οξύ, όπως και κάλιο.

Το λεμόνι και το γκρέιπ φρουτ περιέχουν λίγο περισσότερη ποσότητα  βιταμίνης C από το σαγκουίνι, πορτοκάλι και το μανταρίνι αλλά πραγματικά η διαφορά τους είναι ελάχιστη και φυσικά ανεπαίσθητη εφόσον κάποιος καταναλώνει τουλάχιστον 2-3 φρούτα την ημέρα (σύμφωνα και με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

Σε κάθε περίπτωση ο χυμός φρούτων περιέχει υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών (βιταμίνη C, φλαβονοειδή κλπ.) εφόσον για την παρασκευή ενός ποτηριού μπορούν να χρησιμοποιηθούν 3-4 φρούτα.

Κάποιος που έχει ευαίσθητο στομάχι θα πρέπει να αποφεύγει τα περισσότερο όξινα εσπεριδοειδή (π.χ. λεμόνι, το γκρέιπ φρουτ κλπ.) και ειδικά το χυμό τους. Αντίθετα, θα πρέπει να επιλέγει τα πιο γλυκά (πχ. πορτοκάλια).

Πάντα η κατανάλωση είτε των φρούτων είτε τον χυμών τους θα πρέπει να ακολουθεί το γεύμα, και όχι να προηγείται αυτού, διότι έτσι γίνονται πολύ φιλικότερα κατά την πέψη και σε αρμονία με το περιβάλλον της γαστρικής χλωρίδας.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
• Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
• Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• Επιστημονικός Συνεργάτης Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
• Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

- Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
- Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%