Logodiatrofis.gr
Ειδικα ΘεματαΟ ειδικός απαντά...

Θα ήθελα ένα πρόγραμμα διατροφής για πρόσληψη βάρους, ‘τρώω σαν βόδι’ αλλά δεν παχαίνω

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

15 χρόνων, 44 κιλά, 1.67 ύψος. Θέλω να πάρω αρκετά κιλά ώστε να αυξήσω το βάρος μου, σχεδόν θέλω 7-8 κιλά. Θα ήθελα ένα πρόγραμμα διατροφής για πρόσληψη βάρους, διότι τώρα 4 μήνες προσπαθώ και ζήτημα να έχω πάρει 2 κιλά ενώ ‘τρώω σαν βόδι’.

Το βάρος σου είναι κάτω από τα φυσιολογικά όρια.

Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ανάπτυξη, καθώς πέρα από ενέργεια, εφοδιάζει τον οργανισμό σου και με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εμπλέκονται στη σωστή λειτουργία και την ανάπτυξη όλων των συστημάτων του οργανισμού (π.χ. μυοσκελετικό, νευρικό, κ.α.).

1. Λήψη καλού πρωινού.

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και η παράλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον απώλεια βάρους.

Καλές ιδέες για πρωινό είναι ο συνδυασμός τροφίμων πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί πολύσπορο, δημητριακά ολικής αλέσεως με  πηγή πρωτεΐνης όπως γάλα ή γιαούρτι και κάποιο φρέσκο φρούτο, φυσικό χυμό ή μέλι.

2. Συχνότητα γευμάτων.

Δεν  πρέπει να παραλείπεις γεύματα και να μην περνάνε πολλές ώρες χωρίς να φας.

Είναι σημαντικό καταναλώνεις τουλάχιστον 3 κυρίως και 3 ενδιάμεσα γεύματα και να μην πίνεις πολλά υγρά πριν ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων, γιατί μπορεί να σου μειώσει την όρεξη.

3. Σνακ και θρεπτικά ροφήματα.

Η χορήγηση επιπλέον τροφίμων με τη μορφή σνακ μπορεί να βελτιώσει τη πρόσληψη θερμίδων, πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών μέσω χορήγησης μικρών και συχνών γευμάτων (κάθε 2-3 ώρες).

Παραδείγματα τέτοιων σνακ περιλαμβάνουν κέικ, γιαούρτι (με μέλι/δημητριακά/ξηρούς καρπούς), κρέμες με βάση το γάλα (π.χ. άνθους αραβοσίτου), βρεφικές κρέμες, τοστ, τυρί με κράκερ/ψωμί.

Αντίστοιχα, η ενθάρρυνση της κατανάλωσης θρεπτικών ροφημάτων σε αντικατάσταση του σκέτου καφέ, τσαγιού ή νερού, αποτελεί, επίσης, πρακτική ενίσχυσης της διαιτητικής πρόσληψης.

Επιπλέον, τα υγρά συνήθως προκαλούν λιγότερη πληρότητα και ίσως αποτελούν καλύτερες εναλλακτικές για άτομα με φτωχή όρεξη. Παραδείγματα τέτοιων ροφημάτων είναι: ροφήματα με βάση το γάλα [σοκολάτα, ξινόγαλα/αριάνι, μιλκσέικ, καφές με ολόπαχο γάλα ή εμπλουτισμένο γάλα, smoothies (ροφήματα με παγωμένα φρούτα και γάλα ή γιαούρτι)],  σούπες (ιδιαίτερα κρεμώδεις ή βελουτέ),  χυμοί φρούτων.

4. Τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια ή/και πρωτεΐνες 

Ο εμπλουτισμός των τροφίμων κατά τον οποίο προστίθενται τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια ή/και πρωτεΐνες στα ήδη υπάρχοντα τρόφιμα π.χ. προσθήκη τριμμένου τυριού σε πουρέ, σούπα, ρύζι, προσθήκη περισσότερου βουτύρου ή ελαιολάδου σε σούπες, προσθήκη ζάχαρης ή μελιού σε χυμούς και ροφήματα, προσθήκη κρέμας γάλακτος σε κρέμες, σούπες ή πουρέ.

Είναι η σημαντικότερη στρατηγική που ακολουθείται για τη θερμιδική και πρωτεϊνική ενίσχυση της διαιτητικής πρόσληψης.  

5. Γυμναστική

Η έντονη αεροβική γυμναστική είναι σημαντικό να αποφεύγεται και να δίνεται έμφαση σε ασκήσεις δύναμης με βάρη ή αντιστάσεις, για να δυναμώσεις το σώμα σου. Αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με πρόγραμμα και χωρίς υπερβολές.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ