• Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2019 | 14:45
Είναι αλήθεια ότι οι κράμπες οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου; Είναι αλήθεια ότι οι κράμπες οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...

 

Ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι οι κράμπες οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου; Αν ναι, ποια φαγητά μπορώ να προσφέρω στο γιο μου που υποφέρει από συχνές κράμπες;

Απάντηση: Το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο με συμμετοχή στις περισσότερες βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέχεται στα οστά και τους ιστούς. 

Το μαγνήσιο λαμβάνεται μέσω της τροφής. Η απορροφητικότητά του μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας και τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου. Το πλεόνασμα μαγνησίου αποβάλλεται μέσω των νεφρών.  

Οι βασικές συνέπειες της ανεπάρκειας μαγνησίου είναι οι μυϊκές κράμπες, η ταχυκαρδία και οι αρρυθμίες, η υπέρταση, διαταραχές στο νευρικό σύστημα με αισθητικές παρενέργειες (πιασίματα, μουδιάσματα). Επίσης, η ανεπάρκεια μαγνησίου υποβοηθά την εμφάνιση ή δυσκολεύει την αντιμετώπιση ασθενειών όπως οστεοπόρωση, ημικρανίες και άσθμα.  

Συχνά συνοδεύεται από ανεπάρκεια κι άλλων ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, κάλιο). Συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις μαγνησίου Παιδιά 1-3 ετών : 80mg Παιδιά 4-8 ετών : 130mg Παιδιά 9-12 ετών : 240mg Ποσότητα μαγνησίου περιέχεται σχεδόν σε όλες τις τροφές. Οι καλύτερες πηγές είναι : •   ψάρια(ο μπακαλιάρος, ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, οι γλώσσες, η ρέγκα, αλλά και θαλασσινά όπως το χταπόδι και οι σουπιές) •    το σπανάκι •    οι μπανάνες •    τα αποξηραμένα σύκα •    τα φασόλια, •    τα πράσινα λαχανικά.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%