• Τρίτη, 15 Οκτώβριος 2019 | 19:02
To εκχύλισμα Λυκίσκου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού To εκχύλισμα Λυκίσκου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Ένα εμπλουτισμένο εκχύλισμα λυκίσκου μπορεί να ενεργοποιήσει ένα χημικό μονοπάτι στα κύτταρα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Τα  φυσικά βότανα σε μορφή  συμπληρώματος διατροφής όπως ο λυκίσκος έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των γυναικών καθώς φαίνεται να ανακουφίζουν  από τα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτωμάτα, και θεωρούνται  μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για την ορμονοθεραπεία. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η πιθανή τοξικότητα των φυτικών προϊόντων είναι ακόμη υπό μελέτη.

Σε αυτή τη μελέτη οι ερευνητές εφάρμοσαν εκχύλισμα λυκίσκου σε δύο διαφορετικές κυτταρικές σειρές μαστού για να δούν αν θα μπορούσε να επηρεάσει τα οιστρογόνα, ένα βασικό μηχανισμό στον καρκίνο του μαστού. Δημιούργησαν έτσι ενώσεις , μια από αυτές ήταν η  6-prenylnarigenin (6-PN), η οποία έχει μια δράση  αποτοξίνωσης στα κύτταρα που έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης  καρκίνου του μαστού.

Εκτός από την  6-PN, οι ερευνητές μελέτησαν και την 8-prenylnarigenin (8-PN), την  isoxanthohumol (IX), και την xanthohumol (XH) για να ανακαλύψουν τις επιπτώσεις τους στο μεταβολισμό των οιστρογόνων στα κύτταρα του μαστού. Βρήκαν ότι η 8-PN έδειξε μόνο μια μικρή αύξηση του μεταβολισμού στα κύτταρα του μαστού, ενώ οι άλλες δύο ενώσεις δεν είχαν  σημαντικές επιπτώσεις.

«Θα πρέπει να γίνει περεταίρω  διερεύνηση  για τη δυνατότητα αυτή, αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η 6-PN θα μπορούσε να έχει αντικαρκινικές επιδράσεις», κατέληξε ο ερευνητής Judy Bolton , του Τμήματος  Φαρμακευτικής Χημείας και Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο.

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%