• Δευτέρα, 21 Οκτώβριος 2019 | 03:00
Ο ελληνικός καφές σας φτιάχνει τη διάθεση! Ο ελληνικός καφές σας φτιάχνει τη διάθεση!

Ο κίνδυνος της κατάθλιψης φαίνεται να μειώνεται με την αυξημένη κατανάλωση καφέ και καφεΐνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Australian and New Zealand Journal of Psychiatry.

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 15% των ενηλίκων σε χώρες υψηλού εισοδήματος και ένα αυξημένο ποσοστό της έρευνας δείχνει ότι συνδέεται με διάφορους τρόπους ζωής και διατροφικούς  παράγοντες.

Όσον αφορά στη συνήθεια του καφέ, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η καφεΐνη επιδρά στον ανθρώπινο εγκέφαλο με δύο τρόπους. Μιμείται την αδενοσίνη και συνδέεται με τους υποδοχείς της στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την εξάπλωση της δράση της. Η αδενοσίνη αυξάνεται όταν κουραζόμαστε, μειώνοντας την ταχύτητα αντίδρασης των νεύρων, προκαλώντας νύστα και άσχημη διάθεση. Ταυτόχρονα, η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ουσία που δημιουργεί ψυχική ευφορία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Qingdao Medical College στην Κίνα πραγματοποίησαν την πρώτη μετα-ανάλυση για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης στους ενήλικες και της κατανάλωσης καφέ και  καφεΐνης.

Οι ερευνητές βρήκαν μια γραμμική δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, όπου παρατηρείται 8% μικρότερη πιθανότητα για κάθε κούπα καφέ που καταναλώνεται καθημερινά.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τους μηχανισμούς που οδηγούν στη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καφέ ή κατανάλωσης καφεΐνης, έχουν προκύψει αρκετές πιθανές εξηγήσεις. Προηγούμενα ευρήματα έχουν βρει ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ (χλωρογενικό  οξύ, νικοτινικό  οξύ, τριγωνελλίνης)  δημιουργούν προστατευτική ασπίδα, έναντι των ελευθέρων ριζών, οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων, όπως είναι η κατάθλιψη.

Ποιον καφέ να προτιμώ; Εκείνον που συνδυάζει τη σωστή αναλογία αντιοξειδωτικών και καφεΐνης, όπως είναι ο ελληνικός καφές. Αυτή η διάκριση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη θεοβρωμίνη) σε αναλογία (90-110mg/φλιτζανάκι).

Επιπλέον, ο ελληνικός καφέ έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα καφεΐνης (40mg/φλιτζανάκι) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης).

Oι ερευνητές υποψιάζονται ότι το αυξημένο περιεχόμενου του βραστού ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά οφείλεται στην ικανότητα το νερού να εξάγει περισσότερα ευεργετικές ουσίες από το διήθημα του ελληνικού καφέ, συγκριτικά με άλλες μεθόδους όπως το φιλτράρισμα.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%