• Κυριακή, 26 Ιανουάριος 2020 | 11:29
Ενα καλό πρωινό προστατεύει την καρδιά Ενα καλό πρωινό προστατεύει την καρδιά

Το πρωινό βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. 

 

Η ομάδα ερευνητών της σχολής δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ εξέτασε τουλάχιστον 27.000 άτομα και συμπέρανε ότι εκείνοι που δεν έτρωγαν συστηματικά πρωινό αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακά προβλήματα. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation υποδηλώνει ότι η έλλειψη του πρωινού γεύματος ασκεί πίεση στην υγεία του σώματος.

Επίσης, ένα καλό πρωινό αποτρέπει την κατανάλωση σνακ με ζάχαρη πριν από το μεσημεριανό φαγητό. Οι άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ηλικίας 45 έως 82 ετών, τελούσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για δεκαέξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σημειώθηκαν τουλάχιστον 1.500 καρδιακές προσβολές ή περιπτώσεις θανατηφόρου καρδιοπάθειας. Εκείνοι, ωστόσο, που δεν είχαν το πρωινό στο καθημερινό τους πρόγραμμα είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακά προβλήματα.
Οι επιστήμονες αναζήτησαν και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρέαζαν το αποτέλεσμα, όπως το κάπνισμα ή η άσκηση. «Το μήνυμα της έρευνας είναι να τρώμε όταν ξυπνάμε το πρωί και κατά προτίμηση μέσα στην πρώτη μία ώρα», δήλωσε η ερευνήτρια Λέα Καχϊλ. «Τα συμπεράσματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και μία μικρή ποσότητα είναι καλύτερη από το τίποτα, αλλά είναι προτιμότερο να επιλέγουμε μία τροφή υγιεινή και ισορροπημένη», πρόσθεσε.

Η ώρα του γεύματος φέρεται να αποτελεί το κλειδί για καλή υγεία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το να τρώμε πρώτη φορά το μεσημέρι δημιουργεί μεγάλες πιθανότητες αύξησης της αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη που μπορούν να βλάψουν την καρδιά.


«Οι επιστήμονες εξέτασαν μόνο άντρες άνω των 45, οπότε απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του πρωινού κατά των καρδιακών προβλημάτων», είπε η Βικτόρια Τέιλορ, διαιτολόγος στο Βρετανικό Ιδρυμα Υγείας. Πάντως, ένα καλό πρωινό βοηθά στο να αντισταθούμε στους διατροφικούς πειρασμούς.

 

πηγή: "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%