• Δευτέρα, 17 Φεβρουάριος 2020 | 12:04
Ένα ένζυμο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα αποτρέπει την αποθήκευση της ζάχαρης ως λίπος Ένα ένζυμο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα αποτρέπει την αποθήκευση της ζάχαρης ως λίπος

Iανουάριος, και πολλοί από σας  πιθανόn να ψάχνετε μια δίαιτα...

 

...σε μια προσπάθεια να χάσετε κάποια από τα κιλά που πήρατε τα Χριστούγεννα. Η μετατροπή της υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης σε λίπος που έκανε το σώμα σας σίγουρα δεν βοηθά, αλλά μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ μπορεί να έχει βρει έναν τρόπο να την ρυθμίσει. Όπως αναφέρεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ένα νέο ένζυμο έχει ανακαλυφθεί ότι μπορεί να ελέγξει άμεσα το πώς το σώμα σας μετατρέπει τα σάκχαρα και τα λίπη.

Τα κύτταρα των θηλαστικών χρησιμοποιούν τόσο τη ζάχαρη (γλυκόζη) όσο και τα λιπαρά οξέα ως κύριες πηγές ενέργειάς τους. Μεγάλο μέρος αυτής της γλυκόζης αποθηκεύεται στο συκώτι ως γλυκογόνο, μία πυκνή ένωση η οποία μπορεί να κινητοποιηθεί κάθε φορά που το σώμα τη χρειάζεται για την παραγωγή ενέργειας. Όσοι ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες τείνουν να κάνουν δίαιτες που είναι πολύ πλούσιες σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να δίνουν στο σώμα τους πολύ περισσότερη γλυκόζη απ’ ότι χρειάζεται εκείνη τη στιγμή. Μια υπερβολική ποσότητα πρόσληψης υδατανθράκων θα παράγει επίσης πάρα πολλή ζάχαρη ενώ ο οργανισμός δε θα είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσει αμέσως. Κάθε μεγάλη ποσότητα πρόσληψης γλυκόζης μετατρέπεται και αποθηκεύεται ως λίπος, και σημαντική συσσώρευση μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τα παγκρεατικά βήτα κύτταρα, προκαλεί το ήπαρ να μετατρέψει τη γλυκόζη σε γλυκογόνο. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη όταν απαιτείται, ή παράγουν ινσουλίνη αναποτελεσματική που δεν είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει με τη γλυκόζη στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος.

Περίσσεια γλυκόζης στο αίμα οδηγεί επίσης στην υπερ-παραγωγή τριφωσφορικής γλυκερίνης (Gro3P) εντός των κυττάρων. Κανονικά, η Gro3P συμμετέχει σε πολλές κυτταρικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού των λιπών (λιπίδια) και τη μετατροπή της γλυκόζης σε άλλες χρήσιμες ενώσεις (γλυκόλυση).

Από την άλλη μεριά, μεγάλη ποσότητα Gro3P είναι τοξική για τα κύτταρα: οι ιστοί μπορεί να καταστραφούν, και οι διαδικασίες μετατροπής του μεταβολισμού, της γλυκόζης και του λίπους δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά, ενώ η διαταραχή τους μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, ακόμα και σε καρδιαγγειακή ασθένεια. Έτσι, η περίσσεια γλυκόζης στον οργανισμό είναι ουσιαστικά τοξική για τους παραπάνω λόγους.

Όπως σημειώνεται από αυτή τη νέα μελέτη, ένα ένζυμο που ονομάζεται Gro3P φωσφατάση ή "G3PP," έχει ανακαλυφθεί ότι κρύβει μέσα του όλους τους τύπους των ιστών του σώματος. Αυτό το ένζυμο φαίνεται να είναι σε θέση να ρυθμίζει τόσο την μετατροπή της γλυκόζης και των λιπών σε άλλες ενώσεις όσο και την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΤΡ), που είναι "το ενεργειακό νόμισμα" του κυττάρου. Αυτό σημαίνει ότι η G3PP έχει άμεση επιρροή στο πώς η γλυκόζη και τα λίπη χρησιμοποιούνται στο σώμα.

Χρησιμοποιώντας αρουραίους του εργαστηρίου, οι ερευνητές έδειξαν ότι η αύξηση της δραστικότητας του G3PP στο συκώτι τους μειώνει τελικά την αύξηση του βάρους τους και την ικανότητα να παράγουν γλυκόζη από το ήπαρ. Ο Murthy Madiraju, ένας ερευνητής στο University of Montreal Hospital Research Centre (CRCHUM), δήλωσε ότι «η G3PP αποτρέπει τον υπερβολικό σχηματισμό και την αποθήκευση του λίπους και μειώνει την υπερβολική παραγωγή γλυκόζης στο ήπαρ, που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στο διαβήτη."

Τα παραπάνω αποτελέσματα προσφέρουν ένα σκαλοπάτι για τους ερευνητές που ελπίζουν να χειριστούν αυτό το ένζυμο στον άνθρωπο. Θα μπορούσε δηλαδή δυνητικά να αντιμετωπιστεί η τροποποίηση του τρόπου που η γλυκόζη και τα λίπη παράγονται και απορροφούνται με τη χρήση της G3PP, για όσα άτομα ο οργανισμός τους δε μπορεί να το ελέγξει από μόνος του, όπως π.χ. από τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2. 

Αιμιλία Κλεφτάρα-Τζονιχάκη
Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
aimilia.kle.tzon(a)gmail.com
ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%