• Παρασκευή, 18 Οκτώβριος 2019 | 16:52
Επεξεργασμένο κρέας και Άσθμα Επεξεργασμένο κρέας και Άσθμα

Θα μπορούσε το επεξεργασμένο κρέας να είναι βλαβερό για όσους έχουν άσθμα;

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ενδέχεται να οδηγήσει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Έρευνα περίπου 1.000 Γάλλων πολιτών, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax, υποστηρίζει ότι κίνδυνο αποτελεί η κατανάλωση άνω των τεσσάρων μερίδων εβδομαδιαίως.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το νιτρώδες νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό σε κρέατα όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το σαλάμι. Ωστόσο για να επιβεβαιωθεί η εν λόγω συσχέτιση κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή μεγαλύτερου αριθμού ερευνών. Τελικώς οι επιστήμονες συμβουλεύουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ένα είδος τροφής, τονίζοντας την αξία μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Το επεξεργασμένο κρέας έχει ήδη συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση καρκίνου.

Τι είναι λοιπόν το επεξεργασμένο κρέας και κατά πόσο αποτελεί κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 g ημερησίως , δηλαδή όσο ένα λουκάνικο και μια φέτα μπέικον.

Δείγμα μελέτης αποτέλεσαν Γάλλοι πολίτες οι οποίοι έλαβαν μέρος σε μελέτη για τα τρόφιμα και την υγεία σε βάθος δεκαετίας , από το 2003 έως το 2013. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες αποτελούσαν ασθενείς άσθματος ενώ οι υπόλοιποι (ομάδα ελέγχου) δεν εμφάνιζαν ιστορικό της εν λόγω πάθησης. Η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στα συμπτώματα του άσθματος (δύσπνοια , συριγμός , αίσθημα σφιξίματος στο στήθος) και την κατανάλωση αλλαντικών. Μια μερίδα περιλάμβανε δύο φέτες ζαμπόν , ένα λουκάνικο ή δυο φέτες σαλάμι.

Στους ασθενείς με άσθμα η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος συνδέθηκε με επιδείνωση συμπτωμάτων που εμφάνιζαν στους πνεύμονες. Άτομα τα οποία κατανάλωσαν περισσότερες από τέσσερις μερίδες κρέατος την εβδομάδα (8 φέτες ζαμπόν ή τέσσερα λουκάνικα) εμφάνισαν μεγαλύτερη επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος μέχρι το τέλος της μελέτης. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έρευνα τους δεν μπορεί να αποδείξει ότι η διατροφή αποτελεί τον μοναδικό επιβαρυντικό παράγοντα ενώ τονίζουν την ύπαρξη μεγάλου αριθμού παραγόντων στη ζωή ενός ανθρώπου μπορεί οι οποίοι να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εξαλείψουν τις πιο προφανείς αιτίες , ελέγχοντας άλλους παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η σχέση μεταξύ επεξεργασμένου κρέατος και επιδείνωση του άσθματος παρέμεινε.

Η Erika Kenington επικεφαλής στο θέμα της έρευνας του άσθματος του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει «Παρά το γεγονός ότι μερικές τροφές μπορεί να ευθύνονται για τις αλλεργίες ορισμένων ατόμων, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος».

Για τους περισσότερους ανθρώπους με άσθμα, οι διατροφικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούν είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που πρέπει να ακολουθούν οι υπόλοιποι άνθρωποι , δηλαδή να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι χαμηλά σε ζάχαρη , αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.

Η Cathrine Collins της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας συνέστησε ''μια δίαιτα με Μεσογειακό στιλ η οποία έχει ποικιλία τροφίμων'' δηλαδή περιέχει άφθονα φρέσκα προϊόντα , είτε έχετε άσθμα είτε όχι.

 

Μαριαλένα Γαλανού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margi.59@hotmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%