Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

 

Έγινε μια μελέτη που χρησιμοποίησε στοιχεία από την Εθνική Έρευνα Υγείας της Φινλανδίας το 2000, η οποία ανήλθε σε 5371 άτομα ηλικίαςαπό 30 έως 79 ετών.Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα συγκεντρώσεων της 25-υδροξυ-βιταμίνης D[25(ΟΗ)D] στον ορό, έδειξαν μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition. Ωστόσο, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τα άτομα με αγχώδη διαταραχή.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι υψηλότερες τιμές συγκεντρώσεων της 25(ΟΗ)D προστατεύουν από την κατάθλιψη, ακόμη και μετά τη ρύθμιση ενός μεγάλου αριθμούκοινωνικο-δημογραφικών, τρόπου ζωής και μεταβολικών παραγόντων», έγραψαν οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι.

Το πληθυσμιακό αναλογικό κλάσμα (PAF) – το ποσοστό των περιπτώσεων που μπορεί να αποδοθεί σε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου – ήταν 19% για την κατάθλιψη, όταν οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης D ήταν (το ελάχιστο) 50 νανογραμμάρια/ λίτρο (nmol / L). Αυτό σημαίνει ότι με την αύξηση των επιπέδων της D πάνω από 50 nmol / L θα μπορούσε να αποφευχθεί το 19% περίπου των περιπτώσεων κατάθλιψης στη μελέτη, είπαν οι ερευνητές.

Τα βασικά συμπεράσματα
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ασθενέστερη συσχέτιση μεταξύ των συμμετεχόντων άνω των 59 ετών – αν και όπως ανέφεραν οι ερευνητές – αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη μεγαλύτερη επικράτηση της κατάθλιψης αλλά και χαμηλής βιταμίνης D στους νεότερους συμμετέχοντες.

Εν τω μεταξύ,η έρευνα της σχέσης μεταξύ υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης D και χαμηλότερου κινδύνου κατάθλιψης πραγματοποιήθηκε συγκεκριμένα σε όσους ήταν διαζευγμένοι, έκαναν ανθυγιεινή διατροφή ή τρόπο ζωής ή είχαν κάποιο μεταβολικό σύνδρομο.

Αν εγκαθίστατο μια τέτοια αιτιώδης σχέση σε αυτές τις ομάδες ατόμων, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η βιταμίνη D δρα ως ιδιαίτερα ισχυρή προστασία κατά της κατάθλιψης για τα άτομα με δυσμενή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, λανθασμένης επιλογής τρόπου ζωής και μεταβολικής υγείας.

Οι ερευνητές επιπλέον, διαπίστωσαν επίσης ότι στα άτομα που ήταν απαλλαγμένα από χρόνιες ασθένειες ή αγχώδεις διαταραχές αποδείχθηκε ισχυρότερη συσχέτιση σε σύγκριση με τα άτομα που βρίσκονται υπό αυτές τις συνθήκες.

Τελικά, ποιος έχει τα υψηλότερα επίπεδα;
Όπως διαπιστώθηκε εν τέλει, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ήταν πιο πιθανό να είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, παντρεμένοι ή να συζούν, πιο μορφωμένοι και χωρίς οικονομικά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτή η ομάδα είχε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δεδομένου ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν γενικά πιο αδύνατοι, πιο ενεργοί στον ελεύθερο χρόνο τους, κάπνιζαν λιγότερο και κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ. Επιπρόσθετα, σιτίζονταν καλύτερα και λάμβαναν περισσότερη βιταμίνη D από τη δίαιτα και τα συμπληρώματα διατροφής τους, σύμφωνα με τις λήψεις τροφίμων που καταγράφηκαν από τους συμμετέχοντες.

Η ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα είχε επίσης καλύτερη μεταβολική υγεία από την άποψη πίεσης του αίματος, τριγλυκεριδίων, γλυκόζης και τα επίπεδα χοληστερόλης. Έγινε λοιπόν αντιληπτό από τους ερευνητές ότι η υγεία τους είναι σαφώς καλύτερη.

Δυνητική δημόσια αποταμίευση
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις στη δημόσια δαπάνη –αναφέροντας ότι η Φινλανδία δαπανά σήμερα περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη θεραπεία της κατάθλιψης ανά έτος.
Επιδημιολογικά αποδεικτικά στοιχεία της σχέσης αυτής ήταν προηγουμένως εν ανεπαρκεία, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, και γι’αυτό το λόγο, μεγάλης κλίμακας περαιτέρω μελέτες χρειάζονται τώρα για να επιβεβαιώσουν αυτή τη σχέση.

Πηγή: British Journal of Nutrition

Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
elena.fafouti@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ