Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η άσκηση προστατεύει από διαβήτη, εγκεφαλικό και βελτιώνει τη διάθεση

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον διαβήτη, το εγκεφαλικό επεισόδιο και πολλές άλλες ασθένειες και βελτιώνει τη διάθεση.

Είναι όμως πιθανό να μας προδιαθέτει και για άλλες δραστηριότητες?

Αληθεύει πως οι άνθρωποι που ασκούνται τείνουν να έχουν καλύτερη κοινωνική ζωή ή να επιτυγχάνουν περισσότερους από τους στόχους τους?

Η απάντηση φαίνεται να είναι ναι, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Personality and Individual Differences.

Η άσκηση όχι μόνο μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευδιάθετοι, διαπίστωσε η μελέτη, αλλά αυξάνει επίσης την πιθανότητα να κάνουμε περισσότερα θετικά πράγματα.

Αυτό υποστηρίζει τη χρήση της άσκησης για τη θεραπεία των ατόμων με κατάθλιψη, άγχος και άλλες ασθένειες.

Προτείνει επίσης ότι η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει τους υγιείς ανθρώπους να βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή.

Η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου George Mason στρατολόγησε 179 φοιτητές από τη Βόρεια Βιρτζίνια και τους ζήτησε να καταγράψουν την άσκησή τους κάθε μέρα για 21 ημέρες.

Οι μαθητές ρωτήθηκαν καθημερινά αν είχαν συμμετάσχει σε κάποια από τις οκτώ δραστηριότητες, όπως ποδηλασία, προπόνηση με βάρη ή κολύμβηση, καθώς και μια “άλλη” δραστηριότητα σε περίπτωση που η δική τους δεν είχε καταχωρηθεί.

Ρωτήθηκαν επίσης αν είχαν καθημερινά θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με φίλους, ημερομηνίες, μέλη της οικογένειας ή άλλους ανθρώπους ή εάν είχαν επιτύχει κάτι που ήθελαν να κάνουν, όπως η ολοκλήρωση ενός έργου.

Οι μαθητές αξιολόγησαν τη σημασία και για τους δύο τύπους δραστηριοτήτων σε κλίμακα από 1 έως 4.

Τα αποτελέσματα: Σε μια δεδομένη ημέρα, οι φοιτητές που ασκούνταν επίσης είχαν την τάση να συμμετέχουν σε περισσότερες κοινωνικές και επιτεύξιμες δραστηριότητες παρά στις μέρες που δεν ασκούνταν, διαπίστωσε η μελέτη, και ασχολήθηκαν με δραστηριότητες που τείνουν να έχουν μεγαλύτερη σημασία για αυτούς.

Επιπλέον, η άσκηση σε μία ημέρα προέβλεπε θετική κοινωνική δραστηριότητα την επόμενη ημέρα, αλλά όχι δραστηριότητα επίτευξης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι θετικές κοινωνικές και επιτεύξιμες δραστηριότητες σε μια μέρα δεν προέβλεπαν άσκηση την επόμενη μέρα.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν μια προσέγγιση για τη θεραπεία της κατάθλιψης που ονομάζεται συμπεριφορική ενεργοποίηση.

«Όταν νιώθουμε κατάθλιψη, λέμε στον εαυτό μας ότι θα βγούμε όταν αισθανόμαστε καλύτερα», λέει ο Kevin Young, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος ολοκληρώνει το διδακτορικό δίπλωμα στην κλινική ψυχολογία στο George Mason University. “Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν αισθανόμαστε καλύτερα μέχρι να βγούμε έξω“.

Ο κ. Young, ο οποίος θα είναι κλινικός ψυχολόγος, προσθέτει: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάποιον να ξεκινήσει να προσθέτει ξανά δραστηριότητες στη ζωή του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης, και [θετική] διάθεση θα ακολουθήσει. “

Ο κ. Young σκέφτεται τώρα για τρόπους με τους οποίους η μελέτη θα μπορούσε να επεκταθεί. Η ομαδική άσκηση έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε άλλες δραστηριότητες από ότι η ατομική? Μπορεί η άσκηση να επηρεάσει τις μελλοντικές αρνητικές και θετικές δραστηριότητες? Πόσο χρόνο πρέπει να ασκηθούμε πριν από τις θετικές δραστηριότητες?

Και ποιος είναι ο μηχανισμός που κάνει την άσκηση να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο; Είναι η βελτιωμένη διάθεση μετά την άσκηση που μας οδηγεί να έχουμε καλύτερες σχέσεις και να κάνουμε περισσότερα, ή είναι μια βελτιωμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης?

Αν και υπογραμμίζει ότι η μελέτη έγινε σε υγιείς ανθρώπους που δεν εξετάστηκαν για κατάθλιψη, ο κ. Young λέει ότι τώρα είναι πιο πρόθυμος να προτρέψει τους ασθενείς του να χρησιμοποιήσουν την άσκηση για να τους βοηθήσει να επαναπροσλάβουν τις δραστηριότητες που απολαμβάνουν. Η κατάθλιψη, λέει, μειώνει την ενέργεια των ανθρώπων και τους κάνει να αισθάνονται κουρασμένοι.

«Είναι βασανιστήριο», λέει. “Η άσκηση είναι μια μέθοδος παρέμβασης που έχουμε.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ