Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα οφέλη της άσκησης για την καρδιά

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής βλάβης σε ενήλικες και ηλικιωμένους μέσης ηλικίας – ακόμα και σε αυτούς που είναι παχύσαρκοι.

Η σωματική δραστηριότητα βοηθάει να αποφευχθεί η καρδιακή βλάβη στη μέση ηλικία και πέραν αυτής, αναφέρουν τα ευρήματα της μελέτης

“Η προστατευτική συσχέτιση της σωματικής δραστηριότητας κατά της καρδιακής βλάβης μπορεί να έχει επιπτώσεις στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, ιδιαίτερα μεταξύ των ομάδων υψηλού κινδύνου από άτομα  με υπερβολικό βάρος”, ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Ρόμπερτα Φλόριντο στα νέα του Αμερικάνικου Κολέγιου Καρδιολογίας που κυκλοφόρησαν.

Η Φλόριντο είναι καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. “Η προώθηση της σωματικής άσκησης μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές με παχυσαρκία”.

Για να μετρήσουν την επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία της καρδιάς, οι ερευνητές εξέτασαν την εμπειρία περισσότερων από 9.400 ατόμων ηλικίας μεταξύ 45 και 64 ετών.

Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με την άσκηση που έκαναν. Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης δραστηριότητας ή 150/περισσότερα λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας.

Ένα χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας, που ονομάζεται ‘ενδιάμεσο’, ορίστηκε έως 74 λεπτά την εβδομάδα έντονης δραστηριότητας ή έως 149 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι δεν έκαναν άσκηση είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες καρδιακής βλάβης από εκείνους που ακολούθησαν τις οδηγίες.

Εκείνοι που ακολούθησαν το ‘πρόγραμμα ενδιάμεσου επιπέδου’ είχαν 34% μεγαλύτερη καρδιακή βλάβη από τους πλήρως ενεργούς συνομηλίκους τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις ότι τα παχύσαρκα άτομα που συμμετείχαν στα ‘συνιστώμενα’ επίπεδα δραστηριότητας είχαν χαμηλότερα επίπεδα της τροπονίνης στο αίμα – βασικό δείκτη της καρδιακής βλάβης – σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καθόλου άσκηση.

Η Φλόριντο και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο τεύχος του JACC: Καρδιακή ανεπάρκεια.

Μια συνοδευτική συντακτική έκκληση ώθησε τους ειδικούς της καρδιάς να προωθήσουν τις υγιεινές συνήθειες και όχι απλώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καρδιάς μόλις αναπτυχθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ