Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη φλεγμονή μέσω των κανναβινοειδών

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών διερευνά τις χημικές αντιδράσεις που μετατρέπουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε κανναβινοειδή που έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη – αλλά χωρίς το ψυχοτρόπο υψηλό.

Τα κανναβινοειδή βρίσκονται στη μαριχουάνα και επίσης παράγονται φυσιολογικά στο σώμα από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ένα πολύ γνωστό κανναβινοειδές στη μαριχουάνα, η τετραϋδροκανναβινόλη, είναι υπεύθυνο για μερικά από τα αποτελέσματά ευφορίας του, αλλά έχει και αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Τα τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία το σώμα μετατρέπεται σε ενδοκανναβινοειδή-κανναβινοειδή που παράγει φυσικά το σώμα, σύμφωνα με τον Aditi Das, καθηγητή συγκριτικών βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Βιοχημεία, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Τα κανναβινοειδή στη μαριχουάνα και τα ενδοκανναβινοειδή που παράγονται στο σώμα μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και ως εκ τούτου είναι ελκυστικοί στόχοι για την ανάπτυξη αντιφλεγμονωδών θεραπευτικών. Τα κανναβινοειδή δεσμεύονται σε δύο τύπους υποδοχέων κανναβινοειδών στο σώμα – ένα που βρίσκεται κυρίως στο νευρικό σύστημα και ένα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

“Ορισμένα κανναβινοειδή, όπως η THC στη μαριχουάνα ή τα ενδοκανναβινοειδή, μπορούν να δεσμευτούν σε αυτούς τους υποδοχείς και να προκαλέσουν αντιφλεγμονώδη δράση και δράση κατά του πόνου“, δήλωσε ο Ντα. “Η ομάδα μας ανακάλυψε μια ενζυματική πορεία που μετατρέπει τα ενδοκυανναβινοειδή που προέρχονται από ωμέγα-3 σε πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη μόρια που συνδέονται κυρίως με τους υποδοχείς που βρίσκονται στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό το εύρημα δείχνει πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να παράγουν μερικές από τις ίδιες ιατρικές ιδιότητες με τη μαριχουάνα, αλλά χωρίς ψυχοτρόπο αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ