Ειδήσεις

Τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης Έρευνα

Οι γυναίκες που καταναλώνουν προβιοτικό γάλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο προεκλαμψίας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

Επιπλέον διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση προβιοτικού γάλακτος κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυθόρμητου πρόωρου τοκετού.

Για αυτή την παρατηρητική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από τη Νορβηγική μελέτη Mother and Child Cohort  Study και περιλάμβαναν 70.149 εγκυμοσύνες που οδήγησαν σε ζωντανές γεννήσεις στην ανάλυση.

Υπήρξαν 37.050 γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση της προεκλαμψίας και 34.558 περιπτώσεις που συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα πρόωρου τοκετού.

Η πρόωρη γέννηση ορίστηκε μεταξύ 22 και 36 εβδομάδων κύησης.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν στα ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με την πρόσληψη δύο διαφορετικών γαλακτοκομικών προϊόντων που πε περιείχαν προβιοτικά / γαλακτοβάκιλλους  πριν από την εγκυμοσύνη και σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 23% των γυναικών ανέφεραν ότι κατανάλωναν προβιοτικό γάλα πριν από την εγκυμοσύνη, το 38% το κατανάλωναν κατά τη διάρκεια της πρώιμης  κύησης και σχεδόν το ένα τρίτο κατά τη διάρκεια της προχωρημένης κύησης.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν προβιοτικό γάλα ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερες, είχαν ήδη ένα παιδί, είχαν BMI <25, δεν κάπνιζαν και χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα διατροφής. Τα επίπεδα εκπαίδευσης και οικογενειακού εισοδήματος ήταν επίσης υψηλότερα.

Υπήρχαν 1.851 γυναίκες με διάγνωση προεκλαμψίας (5%), συμπεριλαμβανομένων 550 κρουσμάτων προεκλαμψίας.

Δεν υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του προβιοτικού γάλακτος πριν από την εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια της πρώιμης κύησης και του μειωμένου κινδύνου προεκλαμψίας.

Ωστόσο, κατά την εξέταση μόνο σοβαρής προεκλαμψίας, υπήρξε σημαντική σύνδεση μεταξύ του προβιοτικού γάλακτος και του μειωμένου κινδύνου προεκλαμψίας στην προχωρημένη  εγκυμοσύνη.

Υπήρξαν 2.858 περιπτώσεις πρόωρης γέννησης, συμπεριλαμβανομένων 1.795 αυθόρμητων πρόωρων παραδόσεων και 1.063 ιατρικά αναγκαίων πρόωρων παραδόσεων.

Παρόλο που δεν υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του προβιοτικού γάλακτος στην προχωρημένη  εγκυμοσύνη και την πρόωρη παράδοση, οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης προβιοτικών γάλακτος κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη και του χαμηλότερου κινδύνου πρόωρης πρόωρης παράδοσης  στις εβδομάδες 34-36 σε ανάλυση υποομάδων.

Επιπλέον, η κατανάλωση προβιοτικού γάλακτος κατά τη διάρκεια της πρώιμης κύησης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αυθόρμητης πρόωρης παράδοσης  κατά την εξέταση της πρόωρης παράδοσης κατά τύπο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ‘’ εάν οι μελλοντικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης προβιοτικών και του μειωμένου κινδύνου προεκλαμψίας και πρόωρης παράδοσης, συνιστώντας τα προβιοτικά θα ήταν ένα πολλά υποσχόμενο μέτρο δημόσιας υγείας για τη μείωση αυτών των δυσμενών αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης’’.

Πέννυ Αμπεσλίδου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Υγιεινή διατροφή για μεγαλύτερο εγκέφαλο;

Υγιεινή διατροφή για μεγαλύτερο εγκέφαλο;

Οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά, φρούτα, καρύδια και ψάρια ίσως έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο (σε μέγεθος) από όσους ακολουθούν μη ισορροπημένη διατροφή όσο αφορά τα θρεπτικά συστατικά της.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία