Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Προβιοτικά για προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα προβιοτικά μπορούν να αντιστρέψουν τις επιδράσεις μίας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και να δράσουν ενάντια της υψηλής πίεσης του αίματος.

Η μελέτη «Πώς επιδρά το αλάτι στα Th-17 κύτταρα και την αρτηριακή πίεση», που διεξήχθη από ερευνητές στο ΜΙΤ δημοσιεύθηκε στο ‘Nature’.

Η ομάδα του ΜΙΤ, σε συνεργασία με ερευνητές στη Γερμανία, διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι συρρικνώνει τον πληθυσμό των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Ως αποτέλεσμα, τα προ-φλεγμονώδη κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται Th-17, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνονται σε αριθμό.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης δύο εβδομάδων, οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια μια δίαιτα αποτελούμενη από 4% χλωριούχο νάτριο σε σύγκριση με 0,5% χλωριούχο νάτριο για ποντικούς σε κανονική δίαιτα.

Βρήκαν ότι η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι οδήγησε σε πτώση στο βακτήριο Lactobacillus murinus και αύξηση στον πληθυσμό των φλεγμονωδών Th-17 κυττάρων, καθώς επίσης και μια αύξηση της πιέσεως του αίματος. Όταν δόθηκε στα ποντίκια με την υψηλή αρτηριακή πίεση ένα προβιοτικό που περιείχε Lactobacillus murinus, μειώθηκαν οι Th-17 πληθυσμοί  και η υπέρταση.

Σε μια μελέτη 12 ανθρώπων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη 6.000 mg χλωριούχου νατρίου ανά ημέρα στη διατροφή τους άλλαξε επίσης τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο. Οι πληθυσμοί του βακτηρίου lactobacillus μειώθηκαν, και η αρτηριακή πίεση των υποκειμένων ανέβηκε μαζί με τον Τh-17 αριθμό των κυττάρων τους.

Όταν τα υποκείμενα έλαβαν ένα εμπορικά διαθέσιμο προβιοτικό για μια εβδομάδα πριν από τη μετάβαση σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, τα επίπεδα lactobacillus στο έντερο και η αρτηριακή πίεση παρέμειναν φυσιολογικά.

Είναι ακόμα ασαφές το πώς ακριβώς τα Th-17 κύτταρα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και σε άλλες αρνητικές συνέπειες μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους, μαζί με μελλοντικές μελέτες, θα ρίξουν περισσότερο φως στο μηχανισμό με τον οποίο μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι επηρεάζει τη νόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ