Ειδήσεις

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μη φυσιολογικού καρδιακού παλμού Έρευνα

Η κατανάλωση σοκολάτας σε μέτριες ποσότητες μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή (συχνός και επικίνδυνος τύπος μη φυσιολογικού καρδιακού παλμού).

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart περιελάμβανε 55.502 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στη Δανική δίαιτα, τον Καρκίνο και τη Μελέτη Υγείας (Danish Diet, Cancer, and Health Study).

Οι ερευνητές μελέτησαν τον δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων στη μελέτη, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, τα οποία μετρήθηκαν κατά τη στιγμή της πρόσληψης των συμμετεχόντων, από τον Δεκέμβριο του 1993 έως τον Μάιο του 1997.

Εξετάστηκαν επίσης οι συνθήκες υγείας των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη ή των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, από τα ερωτηματολόγια.

Οι διαγνώσεις για καρδιακή μαρμαρυγή αναγνωρίστηκαν από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών της Δανίας. Υπήρξαν 3.346 περιπτώσεις καρδιακής μαρμαρυγής μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη με περίοδο παρακολούθησης 13,5 ετών.

Σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερη από μία φορά το μήνα μια μικρή μερίδα σοκολάτας (1 oz serving= 28,35γρ), οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν μία έως τρεις μερίδες το μήνα είχαν 10% χαμηλότερο ποσοστό για καρδιακή μαρμαρυγή. Όσοι κατανάλωναν μία μερίδα την εβδομάδα είχαν ένα ποσοστό 17% χαμηλότερο. Και εκείνοι που έτρωγαν δύο έως έξι μερίδες την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερο ποσοστό.

Το όφελος μειώνεται ελαφρώς με μεγαλύτερες ποσότητες κατανάλωσης σοκολάτας, ενώ εκείνοι που τρώνε μία ή περισσότερες μερίδες ημερησίως έχουν ένα 16% χαμηλότερο ποσοστό. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Ναταλία Βάου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: nvaou@hotmail.com

Δείτε επίσης

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη φλεγμονή μέσω των κανναβινοειδών

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη φλεγμονή μέσω των κανναβινοειδών

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών διερευνά τις χημικές αντιδράσεις που μετατρέπουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε κανναβινοειδή που έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη - αλλά χωρίς το ψυχοτρόπο υψηλό. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία