• Δευτέρα, 18 Νοέμβριος 2019 | 08:24
Έρευνες έδειξαν ότι το αυξημένο λυκοπένιο συνδέεται με μακροζωία σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο Έρευνες έδειξαν ότι το αυξημένο λυκοπένιο συνδέεται με μακροζωία σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο

Διαβάστε τη νέα  έρευνα του University of Nebraska Medical Center.

 

Η έρευνα δείχνει πως ψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα μπορoύν να μειώσουν την θνησιμότητα σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. 

Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό και το βρίσκουμε σε κόκκινα ή ρόζ φρούτα και λαχανικά. Επίσης χρησιμοποιείται στην μαγειρική ως φυσικό χρωστικό. Επίσης χρησιμοποιείτε ως συμπλήρωμα, λειτουργικό τρόφιμο και ροφήματα.

Νέα δεδομένα δημοσιεύτηκαν στο Nutrition Research προτείνουν ότι τα υψηλά επίπεδα ορού με λυκοπένιο σχετίστηκαν με μεγαλύτερους χρόνους επιβίωσης σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, συγκριτικά με χαμηλά  ορού.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από κεντρική τύπου παχυσαρκία, υπέρταση, διαταραχές της γλυκόζης και τον μεταβολισμό της ινσουλίνης. Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη τύπου 1 και 2.

‘’ Προς δική μας γνώση, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει την συσχέτιση μεταξύ ορού λυκοπενίου και κινδύνου θνησιμότητας σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, όπως γράφουν οι ερευνητές’’. ‘’ Όπως αναμέναμε τα αποτελέσματα μας έδειξαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ ορού λυκοπενίου και θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο.

Στοιχεία μελέτης

Οι επιστήμονες του Νεμπράσκα-Based ανέλυσαν δεδομένα από 2499 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο που συμμετείχαν στο National Health and Nutrition Examination Survey(NHANES). Η μελέτη έδειξε συσχέτιση και όχι αιτία.

Τα επίπεδα ορού λυκοπενίου χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: Χαμηλή (μέσος όρος = 0.204 micromoles ανά λίτρο (umol/L), εύρος 0,011 εώς 0,291 umol/L, Μεσαία (μέσος όρος = 0,374 umol/L , εύρος 0,292 εώς 0,456 umol/L) και Υψηλή (μέσος όρος = 0,626 umol/L, εύρος 0,457 εώς 1,494 umol/L).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος χρόνος επιβίωσης σε άτομα με υψηλή συγκέντρωση ορού λυκοπενίου ήταν περίπου 4 μήνες περισσότερο από την μέση κατηγορία και περίπου 13 μήνες περισσότερο από ότι σε άτομα με χαμηλή συγκέντρωση ορού λυκοπενίου. 

Αντώνης Κυρίτσης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
antwnakis1986@yahoo.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%