• Παρασκευή, 19 Ιούλιος 2019 | 18:00
Εύκολα σνακ για να αυξήσετε τη β-γλυκάνη στη διατροφή σας Εύκολα σνακ για να αυξήσετε τη β-γλυκάνη στη διατροφή σας

Τα οφέλη της διατροφής στην υγεία της καρδιάς  αυξάνονται με την κατανάλωση βρώμης. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της βρώμης σε β-γλυκάνη.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Κέντρο Ερευνών Ανθρώπινης Διατροφής Beltsville (Department of Agriculture’s Beltsville Human Nutrition Research Center) στο Maryland, βρέθηκε ότι η β-γλυκάνη μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, με ελαφρώς υψηλή χοληστερόλη ακολούθησαν διατροφή με την ταυτόχρονη λήψη εκχυλίσματος βρώμης που περιέχει είτε 1% ή 10% β-γλυκάνη. Μετά από πέντε εβδομάδες και οι δύο ομάδες παρουσίασαν μείωση της ολικής και της LDL-κακής χοληστερόλης, με μεγαλύτερη βελτίωση στην ομάδα που προσέλαβε υψηλότερη ποσότητα β-γλυκάνης.

Επιπρόσθετα, άλλη τυχαιοποιημένη διπλά-τυφλή μελέτη από το Κέντρο Σπουδών της Κλινικής Έρευνας του Σικάγου (Chicago Center for Clinical Research), όπου συμμετείχαν 268 άνδρες και γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη, που έλαβαν β-γλυκάνη από βρώμη έδειξε ότι τα άτομα με ήπια έως μέτρια υπερχοληστερολαιμία,  μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα  LDL-κακής και ολικής χοληστερόλης,  καταναλώνοντας τροφίμα που περιέχουν β-γλυκάνη ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Η θετική επίδραση της β-γλυκάνης στη υγεία της καρδιάς οφείλεται στο ότι είναι άπεπτη φυτική ίνα, δηλαδή περνάει αδιάσπαστη/ακέραιη όλο το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να παρασύρει μαζί της τη χοληστερόλη, βοηθώντας έτσι στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3 γραμμαρίων β-γλυκάνης από βρώμη, πίτουρο βρώμης, κριθάρι, πίτυρο κριθαριού ή από μίγματα των εν λόγω β-γλυκανών σε συνδυασμό με μια ποικίλη ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ένας εύκολος και γευστικός τρόπος για να ενισχύσουμε την καθημερινή πρόσληψη β-γλυκάνης είναι η συστηματική κατανάλωση αρτοσκευασμάτων με βρώμη & κριθάρι, όπως είναι οι  φρυγανιές «Με» κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη* που μειώνει τη χοληστερίνη.

Μαργαρίτα Μπουλούμπαση
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
mbouloumpasi @ logodiatrofis.gr & mbouloumpasi @ outlook.com

Πηγές:

  1. Novak M, Vetvicka V.Beta-glucans, history, and the present: immunomodulatory aspects and mechanisms of action. J Immunotoxicol. 2008 Jan;5(1):47-57.
  2. www.niaid.nih.gov/publications/immune/the_immune_system.pdf.
  3. El Khoury D, Cuda C, Luhovyy BL, Anderson GH. Beta glucan: health benefits in obesity and metabolic syndrome. J Nutr Metab. 2012;(2012):851362. doi: 10.1155/2012/851362.
ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%