• Δευτέρα, 10 Αύγουστος 2020 | 18:38
Έχετε το «αντιηλιακό γονίδιο» που προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος; Έχετε το «αντιηλιακό γονίδιο» που προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος;

 Η ανακάλυψή του θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν ποιος έχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Το «αντηλιακό γονίδιο» μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων κατά του καρκίνου του δέρματος, έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες. Το γονίδιο βοηθά τα κύτταρα να αναπλαστούν αφού έχουν καταστραφεί από τις ακτίνες UV του ηλίου.

Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα του γονιδίου ή μια μεταλλαγμένη εκδοχή του δεν θα είναι σε θέση να διορθώσουν τη ζημιά, έτσι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν ποια άτομα βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα.

Το μελάνωμα, είναι καρκίνος του δέρματος που μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος, και είναι η πέμπτη πιο κοινή μορφή καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου, με 13.000 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Περίπου 2.000 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από την ασθένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Cell, οι ερευνητές ανέλυσαν την «Αντίσταση της UV ακτινοβολίας του Associated Gene».

Ακτινοβόλησαν με UV τα κύτταρα που φέρουν το φυσιολογικό γονίδιο που είναι ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία και τα κύτταρα που φέρουν είτε χαμηλά επίπεδα ή μεταλλαγμένα αντίτυπα.

Βρήκαν ότι, μετά από 24 ώρες, τα κύτταρα με την κανονική εκδοχή του γονιδίου είχαν αναπλάσει περισσότερο από το 50% των ζημιών που προκλήθηκαν από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ εκείνα με το ελαττωματικό γονίδιο είχαν διορθώσει λιγότερο από το 20 % των ζημιών.

Ο Chengyu Liang, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτό σημαίνει ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν ηλιοθεραπεία, εκείνοι που έχουν το φυσιολογικό γονίδιο που είναι ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να επιδιορθώσουν τις περισσότερες αλλοιώσεις του DNA που προκαλούνται από τη UV ακτινοβολία, ενώ αυτοί που δεν έχουν ανθεκτικό γονίδιο στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν μπορούν να επιδιορθώσουν τη ζημιά.

«Μετά την καθημερινή έκθεση , αν κάνετε ηλιοθεραπεία συχνά, θα έχετε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, όπως είναι το μελάνωμα.»

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που έχουν τα μεταλλαγμένα γονίδια που είναι ανθεκτικά στη UV ακτινοβολία ή έχουν χαμηλά επίπεδα του γονιδίου αυτού μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος ή άλλων καρκίνων του δέρματος, ειδικά αν πηγαίνουν συχνά για ηλιοθεραπεία.»

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο UV-ανθεκτικό γονίδιο σχεδόν 20 χρόνια πριν, αλλά δεν είχαν εξεταστεί προηγουμένως πώς λειτουργεί.

Έχει βρεθεί ότι είναι ένα «ογκοκατασταλτικό» που λειτουργεί με την υποστήριξη των κυττάρων για την αποκατάσταση της βλάβης στο DNA. Όταν ένα κύτταρο έχει υποστεί ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία, υπάρχει μια πρωτεΐνη που σαρώνει το κατεστραμμένο DNA. Αν διαπιστώσει βλάβες, πυροδοτεί τη δράση του γονιδίου που είναι ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ερευνητές είπαν ότι το γονίδιο εργάζεται για να υποστηρίξει την ανάπλαση του κυττάρου και ενισχύσεις ενισχύει την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων περιοχών ακριβώς την κατάλληλη στιγμή».

Ο Yongfei , επικεφαλής συγγραφέας, είπε: «Όταν το UV-ανθεκτικό γονίδιο χάνεται, το κύτταρο δεν μπορεί να διορθώσει αποτελεσματικά τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία και τα χημικά που ...Χωρίς αυτό, ολόκληρη η δομή του καταρρέει».

Η μελέτη έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης του γονιδίου και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά δεν είναι οριστικά μειωμένα τα επίπεδα ή τα μεταλλαγμένα αντίγραφα του ανθεκτικού γονιδίου στην υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Μελλοντικές μελέτες σε ποντίκια θα έχουν ως στόχο να δώσουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν τις λειτουργίες των γονιδίων.

Στο μέλλον, τα φάρμακα τα οποία διεγείρουν το γονίδιο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία για τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Αλεξιάννα Τριανταφύλλου
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tria.ale7 @ gmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%