Logodiatrofis.gr
Αφιερώματα

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ισπανία!

Διαβάστε παρακάτω για τα γευστικά παραδοσιακά πιάτα της Ισπανίας.

 

Από τη Μαδρίτη στη Βαρκελώνη, στην Ανδαλουσία, στη Βαλένθια (τη πόλη της παέγιας), στην Αστούρια στη χώρα των Βάσκων, στην Καστίλη, περιφέρειες με διαφορετική κουλτούρα και  πολιτισμό συνθέτουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα της Ισπανίας με εδέσματα που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες χαϊδεύοντας πικάντικα αλλά και γλυκά τον ουρανίσκο τους.

Η Ισπανία είναι μια μεγάλη χώρα στα εδάφη της οποίας κατοικούν άνθρωποι με διαφορετικές συνήθειες, γλώσσες, φτάνοντας στο σημείο η κάθε περιφέρεια να έχει και τη δική της γαστρονομία. Η ισπανική κουζίνα εξάλλου είναι μια με τις περισσότερες ποικιλίες στον κόσμο. Η γεωγραφική θέση κάθε περιοχής και οι επιρροές που δέχτηκε από διάφορες φιλές που διέμεναν σε αυτή αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση της διατροφικής τους παράδοσης. Τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ισπανία άσκησαν οι Άραβας που την κατέκτησαν για περισσότερο από οχτώ αιώνες. Ήταν αυτοί που έφεραν το ρύζι και το αρδευτικό σύστημα στην Ισπανία και συνέστησαν στους ισπανούς το γεύμα των τριών πιάτων.

Η ισπανική κουζίνα χαρακτηρίζεται ως μεσογειακή καθώς η χώρα της βρέχεται από την εν λόγω θάλασσα η οποία σε συνδυασμό με τους τέσσερις ποταμούς που τη διασχίζουν (Ντονέρο, Τάγος, Έβρος, Γουαδαλκιβίρ)  προσφέρουν νόστιμα ψάρια και δίνουν στο χώμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη φρούτων και λαχανικών. 

Η ισπανική σημαία – σύμβολο γαστρονομίας
Λένε ότι τα χρώματα της ισπανικής σημαίας συμβολίζουν τις δύο μεγάλες αγάπες των ισπανών για την κουζίνα τους. Αυτή του τσίλι (κόκκινο χρώμα) και αυτή του σαφράν (χρυσό χρώμα).

Είναι γεγονός πως η ισπανική κουζίνα παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες αφού είναι η κουζίνα που συνδυάζει το κρέας με τα θαλασσινά ενώ φημίζεται για τις ιδιαίτερα πικάντικες γεύσεις της. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της.

Paella (Παέγια)
Το εθνικό πιάτο της Ισπανίας!

Πρόκειται για ένα ριζότο με κρέας και θαλασσινά το οποίο γεννήθηκε στη Βαλένθια. Αρχικά καταναλώνονταν από τους εργαζόμενους στα χωράφια οι οποίοι την ώρα του μεσημεριανού βράζανε ρύζι και το συνοδεύανε με ότι βρίσκανε στην εξοχή (σαλιγκάρια, λαχανικά, σε ελάχιστες περιπτώσεις κοτόπουλο). Σε κάθε περιοχή της Ισπανίας συναντάς διαφορετικά είδη παέγιας , η Βαλένθια όμως διατηρεί την εθνική της γαστρονομική ταυτότητα περιέχοντας κρέας και θαλασσινά η οποία λέγεται paella mixta.

  • Paella marisco: η παέγια θαλασσινών (περιέχει καλαμάρια, γαρίδες, μύδια)
  • Paella vegetarianna: για χορτοφάγους

Jamón (Χαμόν)
Το jamón είναι κάτι σαν θρησκεία για τους ισπανούς. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αλλαντικά στον κόσμο. Υπάρχουν τρία είδη jamón ανάλογα με το είδος του χοίρου από το οποίο προέρχεται και το χρόνο ωρίμανσης.

  • Jamón serrano

Από τα πιο διάσημα αλλαντικά! Παράγεται από μπούτι λευκού χοίρου τα οποία τρέφονται με σιτηρά και ωριμάζει για περίπου ένα χρόνο. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το γεγονός ότι κατά την Παρασκευή του ένα ολόκληρο κομμάτι μετατρέπεται σε αλλαντικό χωρίς να τεμαχιστεί. Αρχικά παρασκευάζονταν μόνο στο βορά, ιδού και το όνομα (serrano = βουνίσιος), στη συνέχεια όμως επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη χώρα.

  • Jamón ibérico

Φτιάχνεται από τα πόδια μαύρων ιβηρικών χοίρων τα οποία τρέφονται με σιτηρά και έχει πιο πλούσια γεύση από το jamón serrano.

  • Jamón ibérico de bellota

Το συγκεκριμένο είδος αλλαντικού προέρχεται από ειδική ράτσα ιβηρικών χοίρων που τρέφονται μόνο με βελανίδια. Αποτελεί ανώτερης ποιότητας jamón, είναι το ακριβότερο αλλαντικό στην Ισπανία και από τα ακριβότερα στον κόσμο

Tapas (Τάπας)

Η νόστιμη λιχουδιά- μεζές των ισπανών τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητά στην Ελλάδα και τείνουν να κατακτήσουν ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μικρές μπουκίτσες που σερβίρονται στα λεγόμενα Tapas Bar ως συνοδευτικό ποτού. Αποτελούνται από ποικιλία κρεάτων, πουλερικών, ψαριών, αλλαντικών, λαχανικών. Το πέρασμα από τα Tapas Bar είναι για τους ισπανούς καθημερινή συνήθεια για ένα ποτήρι κρασί και πολλή κουβέντα. Και σε αυτή την περίπτωση οι μεζέδες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

 Το κλασικό tapas ήταν ένα κομμάτι τυριού ή χαμόν (ειδικό κρέας από μπούτι χοίρου, κομμένο σε λωρίδες). Κάθε κυρίως γεύμα μπορεί να γίνει tapa (στη μίνι εκδοχή του)

Υπάρχουν tapas ζεστά ή κρύα, ψημένα ή άψητα που προσαρμόζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του καθενός. Tapa σημαίνει καπάκι

Λένε ότι τα πρώτα tapas εμφανίστηκαν στις καντίνες των αρένων όπου γινόταν οι ταυρομαχίες. Ο κόσμος επισκέπτονταν τις καντίνες για χύμα κρασί, η περιοχή όμως εξαιτίας των ταύρων είχε πολλές μύγες. Έτσι κάλυπταν το πώμα των μπουκαλιών με μια φέτα ψωμί και 1-2 ελιές. Σταδιακά αντικαταστήθηκαν από μια φέτα παραδοσιακού αλλαντικού χαμόν ή μια αντζούγια μέχρι που μετακόμισαν στο κέντρο της πόλης και πήραν τη μορφή που έχουν σήμερα. 

Gazpacho (γκαθπάτσο)


Κρύα ντοματόσουπα, ιδιαίτερα φημισμένη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πρόκειται για μια πηχτή σούπα που περιέχει ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι. Τη συναντάς στην Ανδαλουσία.

Pescado frito (πεσκάδο φρίτο)
Τηγανιτό ψάρι το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στην περιοχή της Ανδαλουσίας.

Patatas bravas (πατάτας μπράβας)
Ίσως από τα πιο πικάντικα ισπανικά πιάτα. Ψιλοκομμένες τηγανιτές πατάτες σε κυβάκια βουτηγμένες σε κόκκινη καυτερή σάλτσα. 

Tortilla española ( τορτίγια εσπανιόλα)


Η ομελέτα αλά ισπανικά: περιέχει πατάτες, κρεμμύδι και μερικές φορές γαρίδες, καλαμάρια, μανιτάρια.

Fabada (φαμπάδα)
Συνηθισμένο φαγητό στην Αστούρια που έχει ως βάση τα φασόλια.

Cochinillo asado (κοτσινίγιο ασάδο)


Πιάτο που θυμίζει τη δική μας ψητή γαλοπούλα την οποία γευόμαστε τα Χριστούγεννα. Ολόκληρο ψητό γουρουνάκι με σκληρή πέτσα και ζουμερό κρέας το οποίο μπορεί να συνοδευτεί αναλόγως με τις προσδοκίες του καταναλωτή.

Frutas y verdyras (Φρούτα και λαχανικά)

Το μεσογειακό κλίμα της Ισπανίας της δίνει το πλεονέκτημα να έχει στην κατοχή της πληθώρα φρούτων και λαχανικών. Λάχανα, σπανάκια, μαρούλια, ελιές, , πορτοκάλια, μήλα, ροδάκινα, κεράσια και πολλά άλλα είναι διατεθειμένα ανάλογα με την εποχή τους.

Εδώ οι ισπανοί χρησιμοποιούν μια ιδιαίτερη φράση για να εκφράσουν την αγάπη τους στο φίλο, το σύντροφο, το γονιό, αποδίδοντας φόρο τιμής στο πορτοκαλί πορτοκάλι με τις πολύτιμες ευεργετικές του ιδιότητες:

Tu eres mi media naranja… (Είσαι το μισό μου πορτοκάλι)

Granada
Όλοι μας γνωρίζουμε την πολύτιμη συμβολή του ροδιού στην υγεία μας το οποίο παραμένει αιώνες τώρα σύμβολο γονιμότητας, ευεξίας και καλοτυχίας. Στις σημαντικές ιδιότητες του συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι έδωσε το όνομα του σε μια πολύ όμορφη πόλη της Ισπανίας, τη Granada (= ρόδι).

theodwra-tzaniΔημοσιογραφική επιμέλεια κειμένου

Θεοδώρα Τζανή

Δημοσιογράφος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

doratn22 @ gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ