• Τρίτη, 21 Μάιος 2019 | 17:36
Τα Φυστίκια βοηθούν στην ευελιξία των αρτηριών
Τα Φυστίκια βοηθούν στην ευελιξία των αρτηριών

Τα φυστίκια και ειδικά η πρωτεΐνη που περιέχεται στο φυστίκι, μπορεί να βοηθήσει και να κρατήσει τις αρτηρίες πιο εύκαμπτες.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition δείχνει ότι τα φιστίκια και ειδικά η πρωτεΐνη που περιέχεται στο φιστίκι, μπορεί να βοηθήσει και να κρατήσει τις αρτηρίες πιο εύκαμπτες. Για να απομονωθούν οι επιδράσεις των πρωτεϊνών του φυστικέλαιου και των βιοδραστικών, οι ερευνητές παρασκεύασαν 2 μείγματα: ένα μείγμα που περιείχε τα υγιεινά έλαια, τις φυτικές ίνες και την πρωτεΐνη από τα ασπράδια του αυγού και ένα μείγμα που περιείχε φυστίκια.

Η περιεκτικότητα σε λίπος στο μείγμα με το αυγό ήταν αντίστοιχη με αυτή του μείγματος με το φυστίκι, επιτρέποντας στους ερευνητές να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα της πρωτεΐνης φυστικιού και των βιοδραστικών συγκεκριμένα.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ευελιξία των αιμοφόρων αγγείων σε υπέρβαρους και παχύσαρκους υγιείς άνδρες χρησιμοποιώντας μια τεχνική υπερήχων που ονομάζεται διαστολή ροής και μεσολαβούμενη (FMD). Επιπλέον, πήραν δείγματα αίματος για τη μέτρηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έφαγαν φυστίκια, ως μέρος ενός γεύματος που περιείχε 50% λίπος, μείωσαν την αύξηση των τριγλυκεριδίων του αίματος τους κατά 32%. Επιπλέον, τα φυστίκια προκάλεσαν ευελιξία και άφησαν ανοιχτό τον σωλήνα των αρτηριών στους συμμετέχοντες.

Τα επίπεδα λίπους στο αίμα αυξάνονται ταχέως, μετά από ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά, έτσι έχουν ως αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να γίνουν σκληρότερα. Αυτό κάνει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για να αντλεί το αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη του φυστικιού, μαζί με τα βιοδραστικά του, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτής της σκλήρυνσης.

«Από τα μακροθρεπτικά συστατικά που παρακολουθήθηκαν ανάμεσα στα 2 μείγματα, δεν πιστεύω ότι ήταν τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στα φυστίκια που επηρέασαν την απάντηση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Penny Kris-Etherton, του Pennsylvania State University. «Η φυτική πρωτεΐνη στα φιστίκια και συγκεκριμένα το αμινοξύ αργινίνη που περιέχετε σε αυτά, μαζί με τα πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά τους είναι πολύ πιθανόν να έπαιξαν σημαντικό ρόλο».

Μαργαρίτα Μυρισκλάβου
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margarita-linkin @ hotmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

0%