• Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2020 | 11:35
Οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν τη μείωση της επιβλαβούς φλεγμονής στο παχύ έντερο Οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν τη μείωση της επιβλαβούς φλεγμονής στο παχύ έντερο

Έρευνα που παρουσιάστηκε στην 256η  National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS) υποστήριξε ότι η κατανάλωση  ενός φλιτζανιού (ή και λιγότερο) φράουλες την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή του παχέος εντέρου και να βελτιώσει την υγεία των εντέρων.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD).

Για να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική και πρακτική προσέγγιση για τη μείωση της φλεγμονής του παχέος εντέρου τόσο στους ασθενείς με IBD όσο και στον γενικό πληθυσμό, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις φράουλες λόγω της ευρείας κατανάλωσης τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τέσσερις ομάδες ποντικών - μια ομάδα υγιεινών ποντικών και τρεις ομάδες ποντικών με IBD . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φραουλών (δόση ισοδύναμη με τρία τέταρτα του ενός φλιτζανιού φράουλας την ημέρα σε ανθρώπους) κατέστειλε σημαντικά τα συμπτώματα, όπως απώλεια σωματικού βάρους και αιμορραγική διάρροια σε ποντίκια με IBD.

Οι φράουλες κατάφεραν να μειώσουν επίσης και τη φλεγμονή.

Η φλεγμονή του παχέος εντέρου επηρεάζει και το μικροβιόκοσμο του έντερου.

Με τη IBD, τα επιβλαβή βακτήρια αυξάνονται, ενώ τα επίπεδα των ευεργετικών βακτηριδίων μειώνονται στο παχύ έντερο. Μετά την κατανάλωση των φραουλών, οι ερευνητές παρατήρησαν την μείωση της σύνθεσης των επιβλαβών βακτηριών.

Στόχος των ερευνητών είναι να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα σε ανθρώπους με ΙBD.

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%