• Παρασκευή, 13 Δεκέμβριος 2019 | 11:58
Η Φθινοπωρινή αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC Η Φθινοπωρινή αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC

Το οξειδωτικό στρες φθείρει την ανθρώπινη υγεία και απορυθμίζει τη μεταβολική ικανότητα του οργανισμού. Τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες που παρατηρούνται σε πολλούς ανθρώπους σήμερα μπορεί να οφείλονται στο καθημερινό άγχος το οποίο μειώνει την ενδογενή αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μέσω της περιορισμένης έκφρασης ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων (π.χ. υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, σουπεροξειδική δισμουτάση κλπ).

 

Η συστηματική (χρόνια) φλεγμονή είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται πολύ συχνά σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, δεν δίνει κανένα σύμπτωμα, αλλά καταστρέφει συστηματικά (όπως λέει και η λέξη που το προσδιορίζει) το μεταβολισμό και την υγεία.

Ταυτόχρονα, ένα απορυθμισμένο ή ευαίσθητο ανοσοποιητικό σίγουρα δεν δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και παράλληλα είναι άκρως επικίνδυνο για την έκβαση της υγείας.

Στα παραπάνω βιολογικά φαινόμενα απαντάμε με τη φιλοσοφία ενός μοντέλου διατροφής που βασίζεται στην Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδη προστασία, αλλά και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ενδιαφέρον αυτό Τρίπτυχο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μεταβολικό προφίλ και περιορίζει το οξειδωτικό (βιολογικό) στρες, με αποτέλεσμα να επιφέρει διάφορες ευεργετικές επιδράσεις στην ενίσχυση της υγείας και να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και για την αποτελεσματική ρύθμιση του βάρους.
Ο συνδυασμός της ικανοποιητικής λειτουργίας του μεταβολισμού με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής προστασίας προσφέρει στον οργανισμό το σύνολο του «οπλοστασίου» που χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο ήπιο βιολογικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι η κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους, μέσω της ενεργοποίησης παραγόντων λιπόλυσης. Με τον τρόπο αυτό το σώμα αρχίζει να επανακτά τη βιολογική του ισορροπία και το πλεονάζον βάρος μειώνεται σταδιακά γεγονός που αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και υγιεινή διαδικασία. Βέβαια προς την κατεύθυνση αυτή συνεισφέρει ως κρίσιμος παράγοντας η σωστή διατροφική συμπεριφορά, η οποία προάγει την απώλεια των παραπανίσιων κιλών και τη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της Φθινοπωρινής αντιοξειδωτικής δίαιτας ORAC και ταυτόχρονα να εξελίξουμε τη συγκεκριμένη διατροφική «πρόταση» συμπεριλαμβάνοντας τη φιλοσοφία μίας συνολικής προσέγγισης του οργανισμού. Αυτής που βασίζεται στον κατάλληλο συνδυασμού μιας περιεκτικής διατροφής σε αντιοξειδωτικές ουσίες από τροφές με υψηλές μονάδες ORAC, μαζί με τα χαρακτηριστικά μιας διατροφής που βασίζεται στα χαρακτηριστικά του χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη. Η διατροφή που βασίζεται στο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης και την ομαλή έκκριση ινσουλίνης.

Η αποτελεσματικότητα της Φθινοπωρινής αντιοξειδωτικής δίαιτας ORAC
Στην Φθινοπωρινή μορφή της αντιοξειδωτικής δίαιτας ORAC συνδυάζεται το σκεπτικό της αντιοξειδωτικής διατροφής με επιπλέον παραμέτρους που καθιστούν ακόμα περισσότερο αποτελεσματική την προσπάθεια ενός ατόμου να διαχειριστεί καλύτερα το σωματικό του βάρος. Είναι πάνω απ όλα ένας αποτελεσματικός συνδυασμός διατροφής με βάση όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσα ανωτέρω συνδέει τις πολύτιμες δράσεις των αντιοξειδωτικών μαζί με τη φιλοσοφία της διατροφής που βασίζεται στο χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Επιπλέον, περιλαμβάνει τις δράσεις πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και ιδιαίτερα της βιταμίνη D, των ω-3 και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά θεωρώ ότι μονοπωλούν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια.

Η Βασική αρχή προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει πρώτιστα στην ενίσχυση του μεταβολισμού μέσω ειδικών διατροφικών επιλογών και όχι στην απορύθμιση του, όπως αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μίας αυστηρής υποθερμιδικής δίαιτας! Με δεδομένη τη διττή έκφραση του μεταβολισμού υπάρχουν δύο τρόποι για να χάσει κάποιος βάρος: βέλτιστη βιολογική λειτουργία με ήπια δίαιτα ή ανεπαρκής μεταβολική λειτουργία με αυστηρά περιοριστική διατροφή. Προσωπικά επιλέγω τον πρώτο τρόπο. Έτσι, αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση «θα τρώτε». Μην εκπλαγείτε από τις διατροφικές επιλογές που θα βρείτε. Πολλές φορές σε όλη την διαδρομή μου αυτά τα 25 χρόνια μου ανάφεραν με έκπληξη πελάτες μου: Μα θα τρώω όλα αυτά που μου δίνετε και θα χάσω; Και η απάντηση μου εννοείται ότι βεβαίως ήταν καταφατική!

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες τα κιλά να μειωθούν «ανεπιστρεπτί» με δεδομένο ότι η απώλεια τους θα πραγματοποιηθεί με απόλυτα φυσικό τρόπο που βασίζεται στο συνδυασμό διατροφικών επιλογών ανώτατης βιολογικής αξίας και της φυσικής άσκησης. Το όλο σκεπτικό της φθινοπωρινής αντιοξειδωτικής δίαιτας ORAC βασίζεται σε αυστηρά επιλεγμένες επιστημονικές βιβλιογραφικές αναφορές που τεκμηριώνουν τη σημασία των αντιοξειδωτικών ουσιών και των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσω ότι η φθινοπωρινή αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC εστιάζει παράλληλα και σε ειδικά θέματα διατροφής που απασχολούν όλους, όπως για παράδειγμα για το ποια θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη διατροφή για την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση διαφόρων χρόνιων καταστάσεων. Το σκεπτικό μας πάνω και πρώτα από όλα βασίζεται σε ένα μοντέλο που στοχεύει στην προστασία της υγείας και το οποίο θα πρέπει να ακολουθούν όλοι.

Μοναδική αποτελεσματικότητα και προστασία
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί αρνητικές προϋποθέσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό που συχνά να παρουσιάσει έντονα φαινόμενα οξειδωτικού στρες (οξείδωσης). Για το λόγο αυτό το η φθινοπωρινή αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC με δεδομένη την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες θεωρείται ως ιδιαίτερα απαραίτητη για τον περιορισμό του φαινόμενου του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη πέρα από τη μείωση του βάρους και για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως του σακχαρώδους διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων κ.λπ.

Η ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών είναι το απόλυτο μέτρο για την επίτευξη μιας καλύτερης υγείας. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι να εντάξουν στην καθημερινή διατροφή τρόφιμα ανώτατης διατροφικής αξίας με υψηλή περιεκτικότητα μονάδων ORAC (οι μονάδες ORAC εκφράζουν τη συνολική αντιοξειδωτική ισχύ των τροφίμων) που θωρακίζουν τον οργανισμό και του χαρίζουν υγεία και ευεξία. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η καλή λειτουργία των κυττάρων και κατ επέκταση του μεταβολισμού, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί η άμυνα του σώματος και θα προληφθεί η γήρανση των ιστών.

 

Το εγχειρίδιο «ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ORAC»
κυκλοφόρησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%